Politika

Brnabić: Osnovni fokusi rada Vlade u narednom periodu vladavina prava, borba protiv korupcije i mediji

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

13:34

Brnabić: Osnovni fokusi rada Vlade u narednom periodu vladavina prava, borba protiv korupcije i mediji
Brnabić: Osnovni fokusi rada Vlade u narednom periodu vladavina prava, borba protiv korupcije i mediji - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, na plenarnoj sednici Nacionalnog konvetna o Evropskoj uniji, da će vlada nastaviti dijalog sa organizacijama civilnog društva, a kao osnovne fokuse u narednom periodu navela vladavinu prava, borbu protiv korupcije i medije.

Brnabić je rekla da joj smeta stalni narativ nepoverenja koji dolazi od organizacija civilnog društva i da je potpuno jasno da vlada želi da bude partner.

"Za jednu vladu koja je inicirala takvu vrstu dijaloga, koja sedi na sednicama mesecno dva ili tri sata, kandiduje važna pitanja, sluša civilno društvo, čini mi se da taj stalni narativ pravi ogradu koja je tu da bi se to nepoverenje dalje podgrevalo. Taj dijalog će se nastaviti i zahvaljujem se na tome", poručila je Brnabić predstavnicima civilnog sektora.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Ona je istakla da vladavina prava ostaje u fokusu, dodajući da je plan da se do kraja februara usvoje neophodni zakoni za koje je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje. Brnabić je kazala da je napravljena radna grupa za izradu nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, posle čega će uslediti donošenje akcionog plana.

"Sutra je prvi sastanak te radne grupe. Ona treba da bude inkluzivna. Plan je da strategija bude završena do juna 2023.godine", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se kasni sa implementacijom medijske strategije, ističući da je zbog toga formirano Ministarstvo za telekomunikacije i informisanje kako bi se ubrzalo donošenje zakona.

"Verujem da ćemo uskoro imati prve nacrte zakona", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da bi volela da se na sednicama Konventa razgovara i o pitanju nove energetike politike i zaštite životne sredine. Odgovarajući na kritike koje dolaze iz civilnog društva, da javne rasprave ne treba da budu “zgusnute”, a da treba ubrzati proces donošenja zakona, Brnabić je objasnila da je to “kao kad odete kod frizera i kažete – ošišajte me tako da mi kosa izgleda duže”. Kada je reč o kritikama na Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, Brnabić je kazala da to što se organizacije pozivaju na ekološke proteste kada kritikuju zakon, pokazuje da je taj zakon u redu, jer, tokom tih protesta upotrebe sile nije bilo.

"Očigledno je da MUP ne želi ni u kakvoj situaciji da upotrebi silu. Kažete da gušimo građansku neposlušnost. Ne mogu da se saglasim sa vama. Bilo je protesta koji su zatvarali međunarodni putni pravac, pa se ništa nije desilo, osim što smo pozvali na sastanak i zamolili da se sklone", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su druge zemlje drugačije reagovale u tim situacijama i koristile vodene topove, bojevu municiju, a Srbija nije upotrebila silu.

Govoreći o usaglašavanju sa spoljnom politikom Unije, Brnabić je podsetila da Srbija šest godina nije dobila izveštaj o skriningu za poglavlje 31 koje se tiče upravo te teme.

"I danas neke države članice EU govore da morate da se uskladite sa spoljnom politikom EU, a iste drzave nisu želele da usvoje ni izveštaj o skriningu. To nije partenrski stav i nije u redu. I kada otvorimo poglavlje 31 to usklađivanje treba da bude postepeno", rekla je Brnabić.

Ona je podvukla da Srbija nije neutralna po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu, dodajući da se naša zemlja uskladila sa svim preporukama, deklaracijama rezolucijama i EU i UN koje osuđuju tu agresiju.

"Politički mi smo se u potpunosti odredili, tu poziciju ćemo čuvati i štititi. Do sada smo argumentima uspevali da steknemo neko razumevanje", rekla je Brnabić i u tom smislu zahvalila ambasadoru Emaneulu Žioferu i delegaciji EU u Srbiji.

Miščević: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i dodala da se usklađivanje sa spoljnom politikom EU ne može posmatrati samo kroz procente već i kroz druge elemente.

“Čak i taj procenat, prema vašim procenama, je počeo da raste, što je dobro, ali insistiramo i na drugim elementima saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici koja se odnosi i do nivoa uključivanja u misije za održavanje mira”, rekla je Miščević u Skupštini Srbije.

Ona je istakla da je zakon o uključivanju u civilne misije trenutno na mišljenju pred ministarstvima.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

“To je prvi put u regionu, prvi put od svih država kandidata koja će dopustiti, da ne samo vojnici i policija, nego i oni koji imaju eskpertizu u unapređenju ruralnog razvoja mogu da budu uključeni u civilne misije i tako pomognu ovim prostorima”, istakla je Miščević.

Ona je podsetila da Srbija još čeka na izveštaj sa skrininga u oblasti usklađivanja sa spoljnom politiku, odnosno za poglavlje 31.

Miščević je rekla da će se nastaviti razgovori sa organizacijama civilnog društva o vladavini prava, ali i o energetici i zaštiti životne sredine.

Govoreći o uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja zakona, Miščević je pozvala organizacije da prate portal “ekonsultacije”, jer, kako je primetila, nema odaziva civilnog društva na tekstove zakona.

“Javna rasprava je korak dalje, čak i kada se završi rasprava nije kraj. Svaki od tih zakona mora biti konsultovan sa nadležnima u Evropskoj komisiji. I to obraloženi tekst zakona koga prati informacija o toku javne rasprave i konsultacija sa obavezom da kažemo šta je od priloga organizacija civilnog društva ušlo u novi nacrt, a šta nije uz obrazloženje zasto nije”, objasnila je Miščević.

Ministarka je istakla da nema prostora da neko bude izostavljen.
 

Komentari (0)

Srbija