Privreda

Kompanija koja je preteča čitave IT industrije otvorila razvojni centar u Novom Sadu, Brnabić: Dolazak IBM veliki signal

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

16:41

Kompanija koja je preteča čitave IT industrije otvorila razvojni centar u Novom Sadu, Brnabić: Dolazak IBM veliki signal
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu danas je otvoren prvi razvojni centar IBM, a premijerka Ana Brnabić  istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju, jer se otvara razvojni centar najveće globalne kompanije koja je preteča čitave IT industrije.

Ovo je ujedno i prvi centar u kojem će se razvijati tehnologije za potrebe IBM-a, premijerka je otvorila i prvu kancelariju američke kompanije u Novom Sadu.

"Kada vam IBM dođe to je veliki signal i govori da smo značajna destinacija na svetskoj poslovnoj mapi. U Beogradu su do sada samo prodavali svoja rešenja, ali se nikada nije razvijala tehnologija za njihove potrebe u Srbiji", istakla je Brnabić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ona je podsetila da su pre dve sedmice američki ambasador i predsednik Aleksandar Vučić otvorili predstavništvo jedne od najvećih kompanija za električna vozila "Rivian“, a da se sada otvara razvojni centar IBM-a. 

"To je od ogromnog značaja za naš privredni rast i ovo je vetar u leđa i podsticaj da verujemo u naše talente. Već se najavljuje da će ova kancelarija nastaviti da raste. Zahvalna sam IBM-u zato što veruje u nas i uverena  sam da ih nećemo razočarati", naglasila je premijerka.

Generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, Nikola Polić, kaže da će se ovde razvijati softver.

"Ovo je velika stvar za lokalni IBM jer konačno otvaramo još jednu kancelariju u Srbiji, koja će se baviti vrlo konkretnim razvojem tehnologija. Za Srbiju je važno, jer pokazuje da je odlično mesto za dolazak velikih tehnoloških kompanija. Zahvaljujući ovom razvojnom centru moći ćemo da pružimo bolje usluge i podršku  korisnicima u širem regionu", istakao je Polić.

Đurić: "Novi Sad centar IT industrije"

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je rekao da je Novi Sad  prepoznat kao centar IT industrije. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"U Novom Sadu imamo gotovo 900  IT kompanija u kojima je zaposleno deset hiljada ljudi. Hvala premijerki  što nam je dovela  ovako važne investitore. IBM-u želimo da se u Novom Sadu oseća kao kod svoje kuće", poručio je gradonačelnik.

Ovde je trenutno  zaposleno 38  inženjera, a najavljuje se zapošljavanje još toliko. Reč je o mladim stručnjacima koji su se školovali na Univerzitetu u Novom Sadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis