Politika

"Tviter fajlovi" potresaju SAD: Vlada pokušavala da kontroliše podatke u vezi sa pandemijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2022

-

17:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Objavljivanje serije dokumenata koji se bave cenzurom na Tviteru, potresaju američku javnost od trenutka kada je Ilon Mask došao na čelo te kompanije. Poslednjih dana u fokusu je niz dokumenata prema kojima su i Trampova i Bajdenova administracija pokušavale da kontrolišu informacije u vezi sa pandemijom. To je otvorilo i debatu o tome da li su takvi potezi bili opravdani u tom trenutku. 

Do objavljivanja ove serije dokumenata došlo je nakon što je krajem novembra kompanija Tviter saopštila da ukida mere za suzbijanje dezinformacija u vezi sa koronavirusom, koje uključuju etikete i poruke upozorenja na tvitovima sa spornim informacijama, kao i uklanjanje tvitova u kojima su iznesene lažne tvrdnje u vezi sa vakcinama. 

Novinar nezavisne organizacije Free Press David Cvajg objavio je da je Bajdenova administracija među prvim potezima po dolasku na vlast zatražila sastanak sa čelnicima Tvitera i fokusirala se na takozvane antivakserske naloge, posebno je u pitanju bio nalog američkog novinara Aleksa Berensona, nekadašnjeg novinara Njujork tajmsa.

Prema saznanjima novinara, na tim sastancima prisustvovali su i predstavnici Gugla, Fejsbuka, Majkrosofta i drugih velikih tehnoloških kompanija.

Ovi dokumenti pokazuju da je cenzura bila veoma raširena, da je čak bio cenzurisan i poznati svetski epidemiolog Martin Kuldorf, profesor sa Harvarda, koji je na Tviteru objavljivao stavove koji su bili u suprotnosti sa tadašnjom američkom antikovid politikom. On se u svojim postovima nije zalagao protiv vakcinacije, naprotiv, ali je tvrdio da treba da budu vakcinisani samo najugroženiji i oni koji se nalaze u njihovom neposrednom okruženju.

Ovi Tviter fajlovi pokazuju da je cenzura vrlo brzo reagovala. Na njegov tvit je stavljena oznaka da je obmanjujuć i zabranjeno je da se deli na društvenoj mreži Tviter.

Novinar Glen Grinvald kaže da je u seriji otkrivanja Tviter fajlova ovo verovatno najvažnije otkriće i da pokazuje da je američka vlada vršila pritisak i uticala na velike tehnološke kompanije da se okrenu cenzuri kada je pandemija u pitanju.

Sa druge strane ima i mišljenja poput epidemiološkinje Katrin Valas koja kaže da je sve ono što je bilo sprečavano tokom pandemije zapravo sa pravom cenzurisano. Kaže da novinar o kome je bilo reči nije nikakav naučnik, već laik i da njegovi tvitovi zapravo jesu bili obmanjujući.

Demokratski kongresmen Ted Lju kaže da je politika američke vlade kada je u pitanju vakcinacija pokazala da je bila uspešna i da su vakcine odradile posao. 

Podsetimo, obelodanjivanje ovih dokumenata počelo je početkom decembra. Među prvima su objavljeni internet dokumenti koji pokazuju da je FBI uticao na Tviter kako bi se sprečilo širenje priče koje se odnosilo na sina američkog predsednika Bajdena.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask sada već najavljuje da će sledeće nedelje biti nova runda dokumenata. On je u svom tvitu najavio da će biti pominjani vodeći lekari i istraživači sa Harvarda, Stenforda i drugih institucija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija