Politika

PUPS predlaže subvencije za marginalizovane grupe za osnivanje malog biznisa i socijalne penzije

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

21:18

PUPS predlaže subvencije za marginalizovane grupe za osnivanje malog biznisa i socijalne penzije
PUPS predlaže subvencije za marginalizovane grupe za osnivanje malog biznisa i socijalne penzije - Copyright Univerzum HD Media

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik poslaničke grupe PUPS Solidarnost i pravda u Skupštini Srbije Stefan Krkobabić najavio je danas da će ta poslanička grupa pokrenuti tri inicijative za koje smatraju da će značiti velikom broju građana, a odnose se na uvođenje socijalnog preduzetništva, socijalne penzije i navodnjavanje. On je rekao da se prva inicijativa odnosi se na uvođenje socijalnog preduzetništva i objasnio da je to od najveće važnosti za osobe sa invaliditetom i ostale marginalizovane društvene grupe, saopštio je PUPS.

Dodaju da je PUPS u okviru inicijative predložio dodelu bespovratnih podsticajanih sredstava u iznosu do 10.000 evra za osnivanje malih preduzeća, zadruga, zanatskih, trgovinskih i ugostiteljskih radnji, biroa u oblasti socijalnog preduzetništva, kao i umanjenje stope PDV-a, ukidanje različitih taksi i nameta, poreza na dobit.

Druga inicijativa koja je predložena je uvođenje socijalne–garantovane penzije kao posebnog vida socijalnog davanja, u iznosu ne manjem od 100 evra, stoji u saopštenju PUPS-a.

Ističu da bi tu pomoć primali ljudi stariji od 65 godina koji nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarile pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.

Vraćanje u funkciju sistema DTD

Kako naglašavaju, među njima je najveći broj žena sa sela i ovakav vid davanja bila bi potvrda da društvo vrednuje njihov rad i da im se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka davale, radeći u domaćinstvima i poljoprivredi.

Treća inicijativa poslaničke grupe je stavljanje u funkciju hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav.

Naglašavaju da je kanal D-T-D bio i ostao najveći investicioni projekat u SFRJ. 

"Ukupna dužina kanala je 960 kilometara, od čega je plovno 600 kilometara. Bio je i treba da bude kanal probuđene nade", navedeno je u saopštenju.

Dodaju, da se tim kanalom, trenutno navodnjava oko 50.000 hektara, a kako ističu, njegov potencijal je 10 puta veći, odnosno projektovan je za navodnjavanje oko 500.000 hektara i za odvodnjavanje milion hektara.

Ocenjuju da bez navodnjavanja nema visoko produktivne poljoprivrede, i dodaju da bi u ovim vremenima velikih ekonomskih izazova revitalizacija kanala predstavljala izuzetan kapitalni investicioni projekat i imala puno opravdanje.

Ta poslanička grupa postavila je pitanja vladi koja s eodnose na njihove inicijative i najavio da će učestvovati u njihovoj realizaciji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija