Politika

Dačić: Nastavljamo borbu za odbranu teritorijalnog integriteta, branićemo opstanak srpskog naroda na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

11:10

Dačić: Nastavljamo borbu za odbranu teritorijalnog integriteta, branićemo opstanak srpskog naroda na KiM
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Teška diplomatska i politička borba vezana za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta će se nastaviti i u novoj  godini, kaže za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je teško govoriti o planovima kada u našoj zemlji sve počinje i završava se sa temom teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pa su samim tim i planovi takvi da se obezbedi što bolja osnova da možemo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese i u 2023. godini.

"Nažalost, to je tema kojom ćemo se baviti i u narednom periodu. Kažem, nažalost, zato što ćemo sigurno biti suočeni sa nastavkom pritisaka, dvostrukih standarda, ucena, tako da i drugi ciljevi koje imamo kao što su evropske integracije ili uspostavljanje što boljih odnosa sa nekim značajnim zemljama na međunarodnoj političkoj sceni će nesumnjivo biti uslovljeni i tokom dijaloga sa Prištinom", ocenio je Dačić.

On je naveo da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na KiM.

"Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i  Vašingtonskog sporazuma", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na KiM, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa "blickriga”.

Kako dalje objašnjava, Kurti želi proterivanjem Srba sa KiM da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje.

"U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi su svedeni na tu jednu temu, temu iz koje sve drugo proističe, i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama”, objasnio je Dačić.

On je rekao da je želja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni. Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije.

Dačić je poručio da će politika državnog rukovodstva Srbije biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i dražavnih interesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija