Politika

Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

13:53

Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi
Hoti: Beograd u dokumentu o nestalima dodao paragrafe koji su neprihvatljivi - Copyright Printscreen YouTube/Tribuna Channel

veličina teksta

Aa Aa

Šef Komisije vlade privremenih prištinskih institucija za nestala lica Andin Hoti izjavio je danas da je Beograd dodao nekoliko paragrafa u dokumentu o nestalima, koji treba da potpišu dve strane u okviru Briselskog dijaloga, ali, kako je rekao, u ovakvom obliku, ovaj nacrt je neprihvatljiv, prenosi Koha.

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi prošlog meseca je saopštio da je od izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka dobio nacrt dokumenta, koji bi trebalo da bude potpisan, a tiče se pitanja nestalih lica.

Bisljimi je rekao da će dokument, za koji je navedeno da bi mogao da bude potpisan tokom januara u Briselu, ukoliko bude bilo sastanka na visokom nivou, prvo pregledati Hoti.

Kako je rekao Hoti, svaki put kada se približi prilika za potpisivanje dokumenta za nestale, "Beograd postavlja nove zahteve koji su nerazumni".

"U nacrtu koji sam video, Beograd je dodao još jedan ili dva paragrafa, samo da bi se odugovlačio ovaj proces, koji je bio veoma blizu potpisivanja", tvrdi Hoti i smatra da su to "nepotrebni i nerazumni" zahtevi za takvu deklaraciju, i daih on ne prihvata.

Hoti tvrdi da su dodati paragrafi "van realnosti onoga što se dogodilo na Kosovu" i dodao da je Priština spremna da potpiše dokument, ali bez novih zahteva Beograda.

"U razgovoru sa Bisljimijem, izneo sam mišljenje da su novi zahtevi potpuno nepotrebni i verujem da će ih ispitati Lajčak na sledećem sastanku, ukoliko se budu sastali u januaru Kurti i Vučić", dodao je on. Hoti je rekao i da bi otvaranje arhiva u Beogradu olakšalo proces rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

Komentari (0)

Srbija