Politika

Đurić: Kurti treba da odgovara zbog neprimenjivanja briselskih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

07:07

Đurić: Kurti treba da odgovara zbog neprimenjivanja briselskih sporazuma
Đurić: Kurti treba da odgovara zbog neprimenjivanja briselskih sporazuma - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da odgovara zbog neprimenjivanja sporazuma postignutih u Briselu.

On je rekao i da kosovska vlada treba da bude sankcionisana zbog neodgovornog ponašanja koje je, tvrdi, dovelo do niza tenzija na terenu. Đurić je za televiziju "Al Džazira" rekao da je Kurti od februara 2022. godine pribegavao jednostranim akcijama, što je dovelo do serije eksalacija, u kojoj je svaka sledeća bila teža za rešavanje, kao i da pokušava da iskoristi tragediju u Ukrajini za svoju agendu, čime minira stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

On je ukazao i da je, posebno od februara prošle godine, ali i pre toga, Kurti pokušavao jednostranim akcijama i odbijanjem da primeni sve što je dogovoreno u briselskom dijalogu, potkopavajući kolektivna prava Srba na Kosovu, preneo je Kosovo onlajn.

Đurić je takođe naveo da je izostanak reakcije međunarodne zajednice u vezi sa ZSO na neki način ohrabrio Kurtija da nastavi sa neodgovornim delovanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija