Politika

Bocan-Harčenko: Podrška Zapada dovodi do pogoršanja situacije u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

22:25

Bocan-Harčenko: Podrška Zapada dovodi do pogoršanja situacije u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji
Bocan-Harčenko: Podrška Zapada dovodi do pogoršanja situacije u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Podrška Zapada dovodi do zaoštravanja konflikta u Ukrajini i u nepriznatoj republici Kosovo, izjavio je danas ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Nekolicina predstavnika EU koji su, čini se, pokušali da komentarišu zločine na Kosovu, zataškavaju okolnosti onoga što se dogodilo. Dakle, dele odgovornost za nastavak politike Prištine zastrašivanja srpskog stanovništva i posledično, njihovog proterivanja sa ove teritorije", navodi se u saopštenju ruske ambasade u Beogradu dostavljenom agenciji TASS.

Isto tako, Zapad zatvara oči pred tragedijom u Donbasu i varvarskim granatiranjem civila od strane ukrajinskih radikala, istakao je Bocan-Harčenko. 

"Kijevski režim je ubio mnogo dece iz oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i zemlje EU. Nehumanost Zapada je neograničena, kao i široko rasprostranjeno uživanje u svireposti njihovih štićenika", naveo je on.

Prema njegovim rečima, serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe među kojima je i jedno 11-godišnje dete na Kosovu i Metohiji tokom božićnih praznika je alarmantna i zastrašujuća.

"Prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada. U tom kontekstu, želim da napomenem da je odbijanje kosovskih snaga KFOR da udovolje zahtevu Beograda da pošalju srpske policajce i vojnike na Kosovo da osiguraju bezbednost sunarodnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN besramno preneto 6. januara uveče, neposredno posle napada kosovskog Albanca na srpsku decu", dodao je Bocan-Harčenko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija