Politika

U centru Kosovske Mitrovice održan skup podrške Slađanu Trajkoviću – bivšem policajcu kojeg terete za ratne zločine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko desetina građana, uglavnom članova porodice i prijatelja, okupilo se u centru severnog dela Kosovske Mitrovice u znak protesta zbog hapšenja i produženja pritvora bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Trajković je uhapšen 16.decembra, pod optužbom za navodne ratne zločine, a njegovo puštanje na slobodu bio je jedan od uslova sklanjanja dvadesetodnevnih barikada na severu Kosova, koji nije ispunjen.

Okupljeni, među kojima je bilo i komšija Albanaca, tražili su da se Trajković pusti na slobodu, jer nije kriv.

"Uhapsite mene. I ja sam Slađan", jedan je od brojnih transparenata ispisan na srpskom i na albanskom jeziku, a tu su bili i transparenti: "Pravda za Slađana",  "Moj otac nije kriv", "Je l’ ja nemam pravo na lečenje zato što sam Srbin".

Euronews/Anđelka Ćup

 

Advokat Dejan Vasić kaže da je apsolutno siguran da njegov branjenik nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, ali da je sada glavno, pustiti ga u kućni pritvor zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

"Zbog neadekvatnih uslova lečenja sada u pritvoru, prostora i neadekvatnog lekarskog osoblja, stanje mu je drastično pogoršano. Mislim da bi on pod hitno trebalo da bude prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, pre svega zbog lekara koji su ga do sada lečili i koji su upućeni u njegovo stanje. Na taj način bi mu se, mogu slobodno da kažem, spasio život", rekao je Vasić.

"Ovo nije zatvor. Da je to zatvor u 21. veku on bi imao osnovne uslove, a oni ne daju ni advokatu da mu odnese ovlašćenje da potpiše – kako bi majka mogla da koristi njegovu bankovnu karticu. Ne možemo da podignemo njegovu platu kako bi mu uplatili kantinu", poručila je Slađanova kćerka Jelena i dodala da mu u zatvoru čak ne daju ni da drži porodičnu fotografiju. Jelena je dodala da podršku njenom ocu pružaju kolege Albanci policajci, ali da ne smeju to da urade javno.

Komentari (0)

Srbija