Politika

Obeležava se Međunarodni dan verskih sloboda: Srbija posvećena afirmaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2023

-

12:53

Obeležava se Međunarodni dan verskih sloboda: Srbija posvećena afirmaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda
Obeležava se Međunarodni dan verskih sloboda: Srbija posvećena afirmaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda - Copyright Tanjug/HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog danas je, na Međunarodni dan verskih sloboda, istaklo da je svrha tog dana da promoviše kulturu različitosti i istakne da se načini izražavanja duhovnosti u društvu ispoljavaju u harmoniji svakog dana.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je ministar Tomislav Žigmanov naglasio da Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja vere ili verskih uverenja svojim građanima, obavljanje verskih obreda, pohađanje verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici sa drugima.

On je podsetio da je diskriminacija po osnovu veroispovesti zabranjena Ustavom, Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i nizom zakona kojima se regulišu oblasti društvenog života.

U Srbiji pripadnici nacionalnih manjina su najčešće vernici crkava i verskih zajednica koje su različiti od većinske Srpske pravoslavne crkve i oni, osim prava na informisanje, obrazovanje, negovanje kulture, službenu upotrebu jezika i pisma, imaju pravo i na bogosluženje na maternjem jeziku, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija posvećena afirmaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda, uz ocenu da ostvarivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja ima pozitivnu ulogu u jačanju demokratije i borbi protiv verske netolerancije.

Međunarodni dan verskih sloboda obeležava se svakog 15. januara od 1950. godine, a ustanovljen je sa ciljem da se podrži duh jedinstva, tolerancije i uvažavanja svojstvenosti među pripadnicima različitih veroispovesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija