Politika

SSP: Vrtić ne može da bude privilegija

Komentari

Autor: Fonet

04/07/2021

-

21:43

SSP: Vrtić ne može da bude privilegija
SSP: Vrtić ne može da bude privilegija - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) ukazao je danas na probleme upisa dece u vrtiće u glavnom gradu Vojvodine i ocenio sramnim da u 21. veku boravak dece u vrtiću u drugom po veličini gradu u Srbiji bude "privilegija".

"Upis mališana u vrtiće godinama prate nepravedne odluke, hiljade porodica čija su deca eliminisana sa liste državnih vrtića, muke da se potom dovijaju za plaćanje privatnim vrtićima, iako su godinama statistike iste - 70 odsto dece uvek ostane 'ispod crte' za državne vrtiće, a gradskoj vlasti i dalje ne pada na pamet da grade nove, jer deca ne glasaju", navodi u saopštenju SSP.

Ta stranka izražava sumnju i da se nevoljom porodica manipuliše, "čak i da ima korupcije i uzimanja novca za naknadno ubacivanje dece u državne vrtiće". U saopštenju se naglašava da je ove godine upis vanredno kasnio zbog novog sistema obrade podataka i elektronskog podnošenja zahteva za upis, a kada su posle niza teškoća i konfuzije u procesu prijavljivanja, 28. juna objavljeni rezultati, ispostavilo se da je primljeno tek 1.009 dece, a više od 3.000 je ostalo uskraćeno za mesto u ondaništu.

"Briga naprednjačke vlasti za decu i njihove roditelje u koje se zaklinju toliko je 'velika' da godinama nisu u stanju da naprave zadovoljavaljući plan izgradnje novih vrtića, dok roditeljima mališana polazak u vrtić postaje trauma, kao i vaspitačima koji na birou za nezaposlene čekaju takođe godinama, iako su postojeće vrtićke grupe konstantno prekobrojne", ukazuje novosadski obor SSP.

SNS: Ne radi se o brizi o deci, već o žalu za mitom

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu odbacio je danas tvrdnje iz saopštenja Stranke slobode i pravde o korupciji prilikom upisa u vrtiće u tom gradu.

Oni su u saopštenju pozvali SSP da u, kako su naveli, najkraćem roku nadležnim državnim organima dostave "dokaze o navodnom mitu od 200 evra po detetu za upis u državne vrtiće u Novom Sadu, ili da odmah prestanu da šire laži u cilju sticanja jeftinih političkih poena koji im neće pomoći ni na sledećim izborima, kao što nisu ni na svim prethodnim u poslednjih devet godina".

Novosadski SNS ukazuje da je ove godine u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" upisano 1.724-oro dece, što je za oko 350 više nego lane, da će od 1. septembra novoizgrađeni vrtić u Orahovoj ulici primiti 250 mališana, a da je vrtić u Kaću nadogradnjom je dobio još 100 dodatnih mesta za upis dece.

Počela je i izgradnja objekata na Sajlovu, Adicama i u Veterniku sa ukupno 580 mesta.

"Najvažnije je to što je boravak za više od 17.000 dece u vrtićima ''Radosnog detinjstva'' u našem gradu besplatan, a da je za 3.400 najmlađih sugrađana, koji su upisani u privatne vrtiće, ove godine izdvojeno više od 300 miliona dinara namenjenih subvencijama", dodaje se u reagovanju naprednjaka.

Komentari (0)

Srbija