Politika

Vučić sa Lajčakom u Davosu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Lajčak: Intenzivan razgovor

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

11:03

Vučić sa Lajčakom u Davosu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Lajčak: Intenzivan razgovor
Vučić sa Lajčakom u Davosu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Lajčak: Intenzivan razgovor - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu sastankom sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Kongresnom centru WEF-a.

"I na ovom važnom mestu, sa Miroslavom Lajčakom nastavljam razgovore o situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav"

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o narednim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uoči Lajčakove posete Beogradu i Prištini. 

Lajčak: Intenzivan razgovor

Lajčak je na Tviteru naveo da je imao intenzivan razgovor sa Vučićem tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. 

"Razgovarali smo o napretku i narednim koracima u normalizaciji odnosa uoči zajedničke posete Kosovu i Srbiji ovog petka", naveo je Lajčak.

Evropska komisija ranije danas je najavila da će Lajčak u petak posetiti Beograd i Prištinu zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kao i sa političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije.

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je za Tanjug da će Lajčvak najpre posetiti Prištinu gde će se sastati sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić će u Davosu učestvovai i na na neformalnom okupljanju svetskih ekonomskih lidera (Informal Gathering of World Economic Leaders) i u diskusiji na temu ponovnog pokretanja globalne saradnje - "How to Restart Global Cooperation".

Vučić će imati, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i sastanak sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem.

Zatim će se sastati i sa najvećim kompanijama iz Republike Koreje, nakon čega će biti na prijemu u organizaciji Privredne komore Republike Koreje (World Economic Forum Korea Night 2023).

Prisustvovaće sastanku i predstavnici Hjundaija, ali i najveće korejske korporacije SK grupe koja se bavi proizvodnjom baterija i čipova. Ta korporacija im čak 186 kompanija u svom sastavu, sa godišnjim prihodom većim od 600 milijardi dolara.

Planiran je i sastanak Vučića tet-a-tet sa predsednikom Republike Koreje Juna Sok-jolom.

Predsednik Vučić će tokom boravka u Davosu, do 19. januara, imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, a predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu.

Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih lidera, među kojima i sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Srbija