Politika

Vučić: Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

07:58

Vučić: Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca
Vučić: Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je neophodno da se Srbija zaštiti kako bi ostvarivala korist od energije dobijene iz vetrogeneratora, a koja odlazi u inostranstvo i naglasio da je zemlja spremna da ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za proizvodnju zelenog vodonika koji će biti jedna od najvažnijih stvari u primeni zelene agende.

Predsednik je to rekao u razgovoru za Tanjug u Davosu gde je prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu, a na pitanje šta će nam doneti prelaz sa fidin tarifa (koje podrazumevaju garantovane više cene za obnovljive izvore enregije) na aukcije i da li će Srbija moći da se bavi proizvodnjom zelenog vodonika posebno imajući na umu da je to svetski trend. 

"Nemamo tu tehnologiju, ali razgovaramo sa nekim zemljama, to sam pomenuo i na sastanku sa Koreancima, spremni smo da razvijamo tehnologiju jer će vodonik - hidirogen biti jedna od najvažnijh stvari u primeni zelene agrende ili u eri klimatskih promena", rekao je predsednik.

Dodao je da istovremeno, kao i sve drugo kada pričamo o fidin tarifama, želi da kaže da bi ljudi razumeli, PPL i Paur purčasing agriment više nije potreban, jer struja nedostaje. Zbog toga, kako kaže, oni na tržištu struju mogu da prodaju skuplje.

"Svi koji imaju vetrogeneratore zarađuju ogorman novac i to delimično, a što nikada neće da prihvate, na račun države, tako da treba da vidimo kako da bolje zaštitimo državu da ta energija ne ide direktno u inostranstvo ili na evropsko tržište već da i mi imamo koristi od toga", rekao je Vučić. 

Na pitanje da li smo spremni za novu krizu, a s obzirom da 5. februara stupa na snagu embargo i na naftne derivate iz Rusije koji stižu morskim putem, ali i da svi kupuju dizel, predsednik kaže da će cena biti problem u prvim danima.

"Cena nafte ne raste, stabilna je realtivno na svetskom tržištu, ali rastu kotacijske cene u Mediteranu u nedostatku ruske nafte. Verujem da ćemo to prevazići. Imamo dovoljno rezervi dizela i benzina. Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca", rekao je predsednik Srbije za Tanjug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija