Politika

Ambasador Švedske u Prištini: Konsultacije o aplikaciji Kosova u EU i dalje traju

Komentari

Autor: Fonet

21/01/2023

-

14:00

Ambasador Švedske u Prištini: Konsultacije o aplikaciji Kosova u EU i dalje traju
Ambasador Švedske u Prištini: Konsultacije o aplikaciji Kosova u EU i dalje traju - Copyright Printscreen YouTube/RTV KIM

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund izjavio je za KIM Radio da se njegova zemlja, koja od 1. januara predsedava Evropskoj uniji (EU), i dalje konsultuje sa državama članica EU o tome da li aplikaciju Kosova za EU treba prosleđivati Evropskoj komisiji ili ne.

"Švedska se konsultuje sa članicama EU u Briselu da vidi kako bi to trebalo da uradimo. Glavno pitanje je zaista da li treba ili ne treba da podnosimo aplikaciju Evropskoj komisiji? To je glavno pitanje", rekao je Vesterlund i nastavio:

"Konsultujemo sve države članice, posebno one koje nisu priznale Kosovo. Moraćemo da vidimo gde će nas ovo odvesti. Još uvek sprovodimo ove konsultacije. U tome ćemo igrati veoma neutralnu i profesionalnu ulogu i saslušaćemo sve ostale države članice"

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane Kosova, Vesterlund je izjavio da je optimista da će vize biti ukinute do kraja ove godine.

Švedski ambasador smatra da je konačno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU veoma blizu, te da je u protekloj deceniji postignuto mnogo.

"Gledajući ovo u nekoj vrsti desetogodišnje perspektive, stigli smo veoma daleko. Imamo 33 sporazuma, tako da bi zaista trebalo da budemo na kraju ovog procesa. U tom smislu sam optimista da (Miroslav) Lajčak i (Gabrijel) Eskobar to mogu da iznesu", rekao je Vesterlund.

On ukazuje da nedostaje poverenje između dva lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Iskustvo mi govori da morate imati poverenje između lidera. Treba da sednete, ne samo na jedan dan u Briselu, već treba da sednete danima i nedelјama zajedno i zaista razgovarate o najtežim stvarima", ocenio je Vesterlund.

Prema njegovim rečima, treba se fokusirati na dijalog o normalizaciji, a ne trenutno na pitanje registarskih tablica.

"Moramo da izbegnemo sve ove kratkoročne krize i da se fokusiramo na sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije", rekao je Vesterlund emisiji "Dogovor!?" Radija KiM.

Komentari (0)

Srbija