Politika

Ministarka pravde pozdravila povlačenje predloga za autentično tumačenje više zakona

Komentari

Autor: FoNet

05/07/2021

-

13:37

Ministarka pravde pozdravila povlačenje predloga za autentično tumačenje više zakona
Ministarka pravde pozdravila povlačenje predloga za autentično tumačenje više zakona - Copyright Tanjug/Ministarstvo pravde/Čedomir Petarić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je povlačenje predloga za autentično tumačenje odredaba članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o obligacionim odnosima i istakla da je zaštita prava građana prioritet svim državnim organima.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka je rekla da postoji svest o izazovima za privredni i finansijski sektor, kao i pravosuđe zbog masovnih tužbi u bankarskim sporovima i da Ministarstvo posvećeno radi na izmeni Zakona o parničnom postupku čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjenja troškova za državu koji su posledica bankarskih sprova.

Ona je istakla da će izmenama Zakona svi građani moći da ostvare svoja prava pred sudovima u Srbiji za znatno kraći vremenski period i sa znatno nižim troškovima postupka.

Da podsetimo, tri poslanika Skupštine Srbije, koja su podnela predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se vezuju za postupke zbog tzv. bankarskih predmeta, povukli su svoj predlog.

O povlačenju predloga, Advokatska komora Srbije (AKS) je obaveštena pre jedan sat i pozdravlja tu odluku, ali je odlučila da nastavi sa svojim aktivnostima, među kojima je i jednodnevna obustava rada advokature koja se sprovodi danas u celoj Srbiji, rekao je predsednik AKS Viktor Gostiljac.

Preporuka za vas

Društvo sudija Srbije pozdravilo povlačenja predloga: Autentično tumačenje bi poremetilo podelu vlasti
Advokati danas ipak ne rade, Cvejić: Loše je što je predsednik morao da interveniše

Komentari (0)

Srbija