Politika

Miloš Jovanović za odbijanje plana "velike petorke": "Da li to može da utiče na investicije i da vrati vize? Može"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2023

-

08:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Novog DSS-a Miiloš Jovanović kaže da bi on odbio plan "velike petorke" za dijalog Beograda i Prištine uprkos posledicama koje bi to moglo da ima. Jovanović navodi sa je jasno da bi odbijanje moglo da se odrazi na investicije u Srbiji i na vraćanje viza za građane i da ne želi priča da će nam "teći med i mleko". On smatra da bi Srbija prihvatanjem plana postala "evro-atlanska kolonija" bez Kosova i Metohije, Republike Srpske i "možda bez nekih drugih delova centralne Srbije".

Miloš Jovanović je rekao da bi on, da je na Vučićevom mestu, rekao da francusko-nemački plan ne može da se prihvati, a na pitanje šta bi onda bilo, odgovorio je: "E sad bih uradio ono što je i Vučić upotrebio, rekao bih 'Ne znam, videli bi'. Dakle taj plan prosto ne može da se prihvati. Pritom, to je protivustavno". Jovanović je naveo i da je sve što je Vučić rekao u svom obraćanju za njega bilo prilično očekivano.

"Tamo gde je potpuno u pravu, i to je ono što mi govorimo 14 godina, to je da su evropske integracije Srbije i teritorijalna celovitost naše zemlje direktno povezani procesi i da se međusobno isključuju. To konačno niko ne može da ospori. Dovedeni smo pred taj zid ili pred tu raskrsnicu, da biramo između, ja mislim odbrane Srbije i EU. I to je nešto o čemu ćemo morati da donesemo odluku. Moj stav, stav Nove DSS, i koalicije NADA je da mislim da Srbija nema alternativu i mislim da srpski nacionalni interesi od KiM do Republike Srpske nemaju alternativu i da moramo da se borimo koliko god situacija bude teška", rekao je on.

Jovanović ocenjuje i da je predsednik malo "nacrnio i dramatizovao" deo koji je u vezi sa ekonomskim ishodom i izolacijom, i da sankcije nije lako uvesti zašto što pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo"

"I to je jedna od manipulacija jučerašnjeg govora, pomenuo je slučaj Rusije, ali ima jedna razlika, Rusija je započela oružani sukob o kome možemo da mislimo ovo ili ono, i zato trpi sankcije zapadnih sila. Mi nikakav sukob niti želimo, niti možemo da započinjemo mi ne želimo samo da prihvatimo jedan ultimatum koji podrazumeva da prihvatimo secesiju KiM", rekao je Jovanović za Euronews Srbija.

On je dodao da je Vučić izjavio da nam preti izolacija ako ne prihvatimo plan, a da ga međunarodni predstavnici nisu demantovali zato što im to nije u interesu. Kaže i da su Slobodanu MIloševiću rekli da će ratovati protiv njega, a da on opet nije dao neke stvari. Na novinarsko pitanje da li je to za njega u redu, on je rekao da nije u redu, ali je dodao i da mu nije u redu ni da neko stalno "preti, otima i da preti što se ne saglašavamo sa otimačinom".

"Pritom, ja kažem - toj otimačini nema kraja i to neće stati", kaže Miloš Jovanović.

On je ukazao da se nije osetio prozvanim kada je Vučić rekao da u Srbiji postoje "dobrovoljni davoci tuđe krvi" jer niko ne poziva na rat.

"Jedno je reći - postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo. A šta će biti tačne posledice ne mogu da znam. Ne zato što ja to ne znam, nego jer to ne zavisi od mene. Da li će EU da uvede sankcije? Ja ne verujem da je to moguće. Da li može da utiče na investicije? Može. Može li da vrati vize? Može", kaže Miloš Jovanović.

"Ne bih koristio svoj francuski pasoš"

Euronews/Printscreen

 

Odgovrajući na pitanje da li je to za njega prihvatljivo on kaže da jeste i da, pošto on ima francuski pasoš, ne bi ga koristio za putovanja, čak ni za privatan put u Francusku gde ide zato što njegova deca tamo imaju baku i deku. Kaže da je Ana Brnabić rekla da nećemo moći više da putujemo, ali da je velika razlike u tome da se kaže da nećemo moći da putujemo, i da ćemo moći, ali uz vize.

"Da li bih voleo da se vrate vize? Ne. Ali između toga i teritorijalne celovitosti, mislim da je taj tas na vagi ozbiljniji. Da li će biti lako? Neće. Nisam ja došao da kažem - hajde da odbijemo plan pa će teći med i mleko", naveo je Jovanović. 

Govoreći o eventualnom referndumu, predsednik Novog DSS-a je rekao da, ako bi srpski narod na nekakvom odlučivanju bilo kakve vrste doneo odluku da Kosovo i Metohija i teritorijalni integritet nisu bitni, nije siguran da bi nakon toga ostao u politici.  

Komentari (1)

Valerija

25.01.2023 09:06

Niko od nosilaca stranih pasoša, bilo francuskog, bilo mađarskog, bilo hrvatskog (koju ima ogromna većina srpskih nacionalista) ne bi smeo da se pita da li će građanima Srbije biti uvedene vize ili ne.

Srbija