Politika

Krhkost dogovora o tablicama: Priština uprkos kompromisu brani ulazak vozila sa KM oznakama, strah od novih tenzija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2023

-

08:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle samo dva meseca funkcionisanja dogovora o registarskim tablicama između Beograda i Prištine, na pomolu su nove tenzije zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli ulazak i kretanje na severu Kosova vozilima sa tablicama koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a koje nose oznake gradova na Kosovu i Metohiji.

"Imamo dogovor", napisao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj 23. novembra prošle godine, posle maratonskih razgovora o korišćenju registarskih tablica na severu Kosova. Svedoćenja Srba koji imaju KM tablice pokazuju da taj dogovor polako prestaje da važi.

"Rekao je policajac, mi možemo da izađemo, ali ne možemo da se vratimo. Mi imamo KM tablice, istekle su 7. decembra, produžili smo 31. decembra i on je rekao da ne možemo da se vratimo, sada je na nama da odlučimo, da li ćemo da krenemo ili ćemo da se vratimo", rekla je Zorica Dimkić iz Kosovske Mitrovice.

Da li da krenu na put, pitaju se građani koji su registracije na svojim automobilima produžili 10. decembra, a onda i oni posle 21. novembra, od kada su, po tvrdnjama kosovskog ministra unutrašnjih poslova, te tablice nelegalne. Poznavaoci političkih prilika ne razumeju zašto su baš ta dva datuma ključna.  

"Kao i u proteklih nekoliko meseci, mi nemamo jasne informacije šta se sprovodi. Dakle, uzmimo to da će vlada Kosova bez obzira na kritike Evropske unije i SAD nastaviti da krši sporazum. Mi i dalje ne znamo koji je to kriterijum negativne selekcije koji kaže, ovaj auto može da prođe, ovaj auto ne može da prođe", rekla je Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini Nedžmen Spahiu kaže i da se pokazalo da jedino što drži kosovskog premijera Aljbina Kurtija u žiži stvaranje takvih incidenata.

"Što se tiče vlade Kosova, pokazalo se da Aljbin Kurti ne zna da vlada, da ipak jedino što ga drži u žiži, jeste ovo stvaranje takvih incidenata ili sukoba sa srpskom stranom, kako bi se narod bavio time, a ne time kako ništa ne napreduje na Kosovu", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Do hitnog nastavka razgovora o tablicama, koje je takođe najavio Žozep Borelj, još uvek nije došlo, iako najnoviji predlog konačnog obavezujećeg sporazuma između Beograda i Prištine, podrazumeva ispunjenje svih ranijih postignutih sporazuma.

"Zapravo stvar nije u tablicama niti u ovim sporednim stvarima, nego stvar je u težnji, odnosno naporima kosovske vlade i srpske vlade, ko zapravo kontroliše sever Kosova da bi u tim konačnim pregovorima imali neku prednost u tom konačnom rešenju", dodao je Spahiu.

Kosovo se u Briselu obavezalo da će prekinuti sve radnje oko preregistracije vozila sa srpskih na RKS tablice, pa najnoviji potezi ponovo podižu tenzuje.

"Zaista će opet početi da rastu tenzije unutar društva i osećaj da niko ne sluša, niko ne deli njihova mišljenje, niko ne misli da to što im se dešava je nepravedno i onda će naravno ozbiljnih problema unutar društva da bude, dakle stvaraće se i frustracija koja će biti uperena i prema političkim predstavnicima zato što se stiče utisak da ne rade ništa osim što pišu saopštenja", napominje Milica Andrić Rakić.

Obavezu, da ne izdaje nove registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji, Srbija je ispoštovala, što je potvrdio i portparol Evropske unije Peter Stano. Do konačnog dogovora, na osnovu Uredbe Vlade Srbije, samo se produžava period važenja za registracione nalepnice na tim automobilima.

"Kretanje vozila sa KM tablicama limitirano, ovo stanje nije održivo"

Problem tablica je trebalo da bude rešen pre pet ili šest godina, kaže za Euronews Srbija Srđan Simonović iz Humanog centra Mitrovica. Kako je rekao, donesena su u međuvremenu rešenja koja nisu poštovana, tako da sada prema grubim procenama postoji oko 9.000 automobila na severu Kosova, većinom sa KM tablicama, čije je kretanje poprilično limitirano jer čak i kada su tablice važeće ona se mogu kretati isključivo severom Kosova i teritorijom centralne Srbije.

"Šta znači to produžićemo nalepnicu, onog momenta kada građanin Republike Srbije sa KM tablicama pokuša da pređe u recimo Mađarsku, Bugarsku ili bilo koju drugu zemlju, to će mu naravno biti onemogućeno jer on nema validne tablice. To je još jedan vid diskriminacije srpskog naroda na Kosovu, pored pasoša, pored putnih isprava koje su slično rešene. Građani Srbije na Kosovu koji poseduju srpske pasoše, oni ne mogu da putuju bez vize naravno. Briselski sporazum nije uzeo u obzir mogućnost putovanja, nije uzeo u obzir rokove u kojima bi trebalo rešiti tablice, bojim se da je ovde u pitanju bila nedovoljna transparentnost samog briselskog procesa", rekao je on.

Euronews

Po dogovoru u Briselu kosovska Vlada će se uzdržati od daljih radnji protiv vlasnika vozila sa KM tablicama, odnosno planiranih novčanih kazni i oduzimanja vozila, a Beograd da neće izdavati nove tablice MUP-a Srbije. Međutim, prethodnih dana kosovska policija na administrativnim prelazima ne dozvoljava prolazak vozilima sa KM tablicama koje su produžene nakon 10. decembra. Šta je onda sa građanima kojima u međuvremenu istekne registracija?

"Ne samo da nije dozvolila ulazak na Kosovo nego ispred Kosovske Mitrovice imamo instaliran punkt i onda se onom metodom slučajnog odabira zaustavljaju vozila sa KM tablicama i ona se kontrolišu. Sada je sve na upozorenju, ali znate ako vi vozite porodicu i ako vam dva čoveka sa dugim cevima stanu na prozor auta i kažu da niste regularni, da niste zakonski pokriveni da vozite kola koja nisu registrovana, ne osećate se ni najmanje prijatno", dodao je Simonović.

Napominje da je zasad sve na upozorenjima, ali da ovakvo stanje nije održivo.

"Mislim da će prištinska strana ovde da pokuša da na neki način nametne svoju kontrolu ne samo kroz kontrolu saobraćaja, mislim da će pokušati možda i represivniji način jer me ne bi iznenadilo ukoliko neki od automobila bude čak i isključen iz saobraćaja ili možda konfiskovan", istakao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković optužio je Kosovo da pokuša da izazove krizu i nove tenzije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija