Politika

SSP poručuje ministarki za rad: Prestanite da se fotografišete i pomozite deci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2021

-

17:35

SSP poručuje ministarki za rad: Prestanite da se fotografišete i pomozite deci
Darija Kisić Tepavčević - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Stranka slobode i pravde

veličina teksta

Aa Aa

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević da podnese izveštaj o stanju u ustanovama socijalne zaštite i da kaže šta je plan i šta će tačno da uradi i kada, saopštila je SSP.

"Kada smo vam rekli da sednete u kola i obiđete socijalne ustanove gde su deca ugrožena nismo vas poslali tamo da se fotografišete. Nije to trebalo da bude vaša marketinška kampanja, već vanredna inspekcija ustanova koje se spominju u izveštaju 'Zaboravljena deca Srbije' grupe nevladinih organizacija", poručuje SSP ministarki Kisić Tepavčević.

Stranka slobode i pravde ocenila je da je Kisić Tepavčević "malo napadala nevladin sektor optužujući ih da lažu" i da ju je u tome podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a "za stanje u ustanovama je optužio Mariniku Tepić i Dragana Đilasa".

U saopštenju je ocenjeno da Kisić Tepavčević svakodnevno šalje "nekakva besmislena saopštenja i nikako da razume da se radi o deci kojoj je potrebna podrška i pomoć".

"Podnesite izveštaj o stanju u ustanovama socijalne zaštite i recite šta je plan, šta ćete tačno da uradite i kada. Ako ne znate dajte ostavku kada vas već nisu smenili oni sa kojima se bogatite dok deca plaču", zaključuje se u saopštenju.

U izveštaju NVO Disability Rights International (DRI) i Inicijative za prava osoba sa invaliditetom (MDRI-S), koji je objavljen pre nekoliko dana dana, navodi se da deca i mladi sa smetnjama u razvoju u institucijama socijalne zaštite u Srbiji borave u veoma lošim uslovima, da su zanemarivani i da nemaju adekvatnu negu.

Piše da u domu gde su deca sa cerebralnom paralizom mališani leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – "koji praktično funkcionišu kao kavezi za decu koja ne mogu samostalno da se kreću".

Istraživači kažu da je smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine bio preplavljujući u jednoj ustanovi.

Ukazuju i da su žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji, kao i da su deca i odrasli smešteni često u istim ustanovama.

Ministarstvo je reagovalo formiranjem radne grupe, ali i nenajavljenim obilascima domova.

Preporuka za vas

Kisić Tepavčević: Neću stati dok ne proverim svaku tvrdnju iz izveštaja
Kisić Tepavčević: Tri komisije utvrdile da je situacija u ustanovama socijalne zaštite u skladu sa standardima
Darija Kisić Tepavčević se sastala sa predstavnicima NVO zbog izveštaja o zanemarivanju dece

Komentari (0)

Srbija