Društvo

Kisić Tepavčević: Inicijativa odbila poziv da učestvuje u radu Komisije koja će proveravati navode o stanju u domovima

Komentari

Autor: Tanjug, S.T.

04/07/2021

-

16:19

Kisić Tepavčević: Inicijativa odbila poziv da učestvuje u radu Komisije koja će proveravati navode o stanju u domovima
Kisić Tepavčević: Inicijativa odbila poziv da učestvuje u radu Komisije koja će proveravati navode o stanju u domovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem su izveštaju iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, nisu prihvatili poziv da učestvuju u radu stručnog tima koji će proveravati te navode.

Nakon izveštaja u kome su izneti potresni detalji o uslovima boravka dece ometene u razvoju ministarka je formirala stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika, a u njemu je trebalo da budu i predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom. Ipak, osni su odbili da učestvuju uu radnoj grupi jer je "sada red da državni organi samostalno obiđu ove institucije".

"Poziv ostaje otvoren"

Kisić Tepavčević je kazala da je pozvala predstavnike te inicijative da zajedno formiraju komisiju u koju će biti uključene i druge nevladine organizacije, Zaštitnik građana i predstavnici drugih ministarstava kako bi se ispitali navodi iz tog izveštaja.

"Htela sam zajedničkim radom da uvidimo gde možemo prvo da delujemo, ukoliko postoji potreba za tim. Nažalost, koleginice iz Inicijative nisu spremne da učestvuju u našem zajedničkom radu, ali njima je poziv stalno otvoren", kazala je Kisić Tepavčević novinarima u Beogradu.

Ministarka kaže da nastavlja da nenajavljeno obilazi ustanove socijalne zaštite koje se pominju u tom izveštaju ističući da su standardi u tim ustanovama "onakvi kakvi su u sistemu socijalne zaštite" i da nisu idealni, ali da se teži ka tome da se poboljšaju.

"Ono ka čemu težimo, a za šta su potrebne godine, je da se što manje dece prima u ustanove socijalne zaštite, a da što veći broj ostane u biološkoj porodici, a kada to nije moguće, u hraniteljskim porodicama", rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da su obilasci ustanova stalni i da se to ne radi zbog medija koji su, kako kaže, poslednjih dana ispratili svaki njen korak, već da bi se utvrdili uslovi boravka za decu, kvalitet pružene nege, rad zaposlenih.

Sporazum o monitoringu

Na pitanje, ako su obilasci ustanova stalni, kako je resorno ministarstvo bilo iznenađeno izveštajem nevladinih organizacija, Kisić je kazala da je u oktobru 2019. godine potpisan sporazum da se sprovede monitoring u koji su bili uključeni i predstavnici Ministarstva, a da za vreme i nakon poseta tim ustanovama nije bilo nijedne prijave i pritužbe da se urgentno reaguje.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

 

"Zato nas je iznenadila reakcija u medijima i objavljivanje skandaloznih naslova koji ne odgovaraju stvarnosti. Niko ne poriče da bi za decu bilo najbolje da nisu u tim ustanovama, jer ni hoteli sa pet zvezdica nisu adekvatan smeštaj za njih. Za njih je najbolje da budu u porodičnoj sredini jer jedino tako imaju uslove da se razvijaju", rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je kazala da je u prošloj godini broj dece sa različitim zdravstevnim poremećajima koja su smeštena u hraniteljske porodice veći u odnosu na prethodne godine i da je postignut značajan napredak, ali da je potrebno još da se radi.

"Moramo mnogo da radimo na svesti ljudi koliko je značajno da deca ostaju u biološkoj porodici i da ojačamo kapacitete tih porodica, iako su bila značajna ulaganja u prethodnom periodu", rekla je ona.

Inače, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S saopštila je juče da neće učestvovati u stručnom timu koji će obići ustanove socijalne zaštite uz predstavnike resornog ministarstava.

Oni su pozdravili spremnost Ministarstva da u posete uključi nevladine aktere i naglasili da je sada red da državni organi samostalno obiđu ove institucije.

Smatraju da je važno postojanje odvojenih mehanizama za nadzor – unutrašnji koji obavljaju predstavnici državnih organa i drugi – nezavisni koji obavljaju eksperti za ljudska prava.

Šta piše u izveštaju

U izveštaju NVO Disability Rights International (DRI) i Inicijative za prava osoba sa invaliditetom (MDRI-S), koji je objavljen pre nekoliko dana dana, navodi se da deca i mladi sa smetnjama u razvoju u institucijama socijalne zaštite u Srbiji borave u veoma lošim uslovima, da su zanemarivani i da nemaju adekvatnu negu.

Piše da u domu gde su deca sa cerebralnom paralizom mališani leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – "koji praktično funkcionišu kao kavezi za decu koja ne mogu samostalno da se kreću".

Istraživači kažu da je smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine bio preplavljujući u jednoj ustanovi.

Ukazuju i da su žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji, kao i da su deca i odrasli smešteni često u istim ustanovama.

Ministarstvo je reagovalo formiranjem radne grupe, ali i nenajavljenim obilascima domova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija