Politika

Protestna šetnja u Kosovskoj Mitrovici: Sve više napada na srpsku zajednicu

Komentari

Autor: Kossev.info

05/07/2021

-

20:26

Protestna šetnja u Kosovskoj Mitrovici: Sve više napada na srpsku zajednicu
Protestna šetnja u Kosovskoj Mitrovici: Sve više napada na srpsku zajednicu - Copyright A. Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U Kosovskoj Mitrovici večeras je održana protestna šetnja povodom hapšenja Podgoričanina Rista Jovanovića na Gazimestanu za Vidovdan, kao i zbog napada na maloletnog N.P. iz Gojbulje.

Skup na kojem je prisustvovalo nekoliko desetina građana, mahom mlađih, a među njima i rođak napadnutog dečaka, obezbeđivala je Kosovska policija.

Okupljeni su prošetali, kako je prethodno i najavljeno, od spomenika Knezu Lazaru u centru grada, do glavnog Ibarskog mosta i nosili su srpsku zastavu. Za razliku od skupa istim povodom koji je organizovan tokom vikenda u Gračanici, večeras u Kosovskoj Mitrovici nije bilo transparenata, prenosi Kossev.

"Današnji skup ne tiče se nekog izolovanog incidenta"

Inicijator skupa, Mitrovičanin Aleksandar Arsenijević, naglasio je da se današnji skup „ne tiče nekog izolovanog incidenta“, već je skup organizovan zbog „svih incidenata koji su se od početka godine dogodili“ a usmereni su protiv srpske zajednice na Kosovu.

Kao i Kancelarija za KiM u svom izveštaju, i on je naveo da se radi o 70. takvih incidenata od početka godine.

Govoreći o poslednja dva incidenta – napad na N.P. i hapšenje Rista Jovanovića, Arsenijević je za KoSSev na skupu kazao da današnji skup nije poruka o nacionalizmu na KiM, već poruka da Srbi žele da žive u miru i slozi.

On je pozvao međunarodne organizacije da „prestanu sa svojim političkim pamfletima i porukama o ljudskim pravima“ već da se samo suoče sa pravom situacijom na terenu“.

„Videće da je albanski nacionalizam sada uzeo maha – sve više i jače gori“, ističe on.

Skup, kako je naveo, ima za cilj da utiče na međunarodne predstavnike, „moćnike na Kosovu“ da se ovakve stvari više ne dešavaju, da se ne brane ulasci ljudima na Kosovo da obiđu svoju rodbinu i svetinje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija