Politika

Sastanak predstavnika Albanaca i Bošnjaka iz Srbije sa Aljbinom Kurtijem

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

18:29

Sastanak predstavnika Albanaca i Bošnjaka iz Srbije sa Aljbinom Kurtijem
Sastanak predstavnika Albanaca i Bošnjaka iz Srbije sa Aljbinom Kurtijem - Copyright Prinstscreen YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

veličina teksta

Aa Aa

Trojica poslanika bošnjačke i albanske manjinske grupe u Skupštini Srbije Enis Imamović i Selma Kučević iz Sandžačke demokratske akcije (SDA), predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, kao i predsednik SDA i bivši poslanik Sulejman Ugljanin, na sastanku sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini, zatražili su reciprocitet prava sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Reporteri.

"Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi istakli su da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju vlade privremenih kosovskih institucija.

Takođe je razgovarano o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva“, rekao je premijer Kurti i dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Na sastanku je zaključeno da "za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“, zaključuje se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija