Politika

Vučić: Ne bih voleo da izbori budu ove godine, ali ne isključujem tu mogućnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2023

-

21:06

Vučić: Ne bih voleo da izbori budu ove godine, ali ne isključujem tu mogućnost
Vučić: Ne bih voleo da izbori budu ove godine, ali ne isključujem tu mogućnost - Copyright Printscreen/TV Prva

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u večerašnjem gostovanju na TV Prva rekao je da svetu predstoji najveća kriza od Drugog svetskog rata "u pravom smislu te reči". Govoreći o ratu u Ukrajini, ali i poziciji Srbije kaže da sve što se do sada desilo "nije ništa u odnosu na ono što sledi". Osvrnuo se i na izbore i otkrio da ne bi voleo da do njih dođe ove godine, ali da "ne isključuje tu mogućnost".

"Neko bi rekao što je bilo mnogo, mnogo je. Nije, to je tek početak i želim da to ljudi znaju. Ovo ne govorim zato što mislim da će tako da se desi, nego zato što znam. Sledi velika eskalacija, najveći sukobi slede za pet, šest meseci. Odraziće se i na nas jer će pritisci biti neuporedivo snažniji, iako su bili veoma snažni. Sada će biti dvostruko ili trostruko snažniji. Biće snažni i pritisci oko KiM. Više nije jasno ko pobeđuje u Ukrajini. Nije sasvim jasno. Pre pet-šest meseci se mislilo da kolektivni Zapad pobeđuje. Sada to više nije jasno", rekao je Vučić.

Na pitanje koliko nam je vremena ostalo dok ne budemo prinuđeni da odaberemo stranu i da li su meseci u pitanju, Vučić kaže:

"Plašim se da nemamo te mesece na raspolaganju"

U odnosu na prve mesece rata kada je bilo zastupljeno potpuno zapadno jedinstvo, kaže da je sada prisutno jedinstvo unutar ruskog naroda, posebno nakon objave Nemačke da će poslati tenkove Ukrajine.

"Niste to mogli Šolcu da zamerite jer nije imao kud. U čije god cipele da se stavite ne može da se izvuče iz toga. Idemo u potpuni haos. Oni znaju i računaju ovako: ako ne možemo u potpunosti da pregazimo Putina u narednih pet šest meseci, ako krene naopako moramo zaustaviti sukob, nećemo da nam neko traži za Srbiju dodatne uslove nego hoćemo da završimo sve na Balkanu i da Rusija nema pristup. Rusiji ne smemo dozvoliti da imaju tako čistu poziciju i da imaju negde prijatelja... U toj poziciji naša Srbija će biti bukvalno između čekića i nakovnja u svakom smislu, ja to ne krijem", dodaje Vučić.

Predsednik je prethodno rekao da je više nego jasno da "postoji veliko uplitanje svetskih sila u naše domaće odnose", kao i da "svi hoće preko srpske grbače da ostvare svoje ciljeve". Objasnio je da je dovoljno pratiti izjave zvaničnika svetskih sila i sa Zapada, i sa Istoka.

"Računaju da baš u Srbiji pobede onu drugu stranu jer im to očigledno ne uspeva u Ukrajini", kaže Vučić.

Kako kaže, Srbija pripada retkima koji govore o miru.

"Mir više niko ne sme da pomene, onaj koji ga pomene na Zapadu je Putinov agent, a u Rusiji kažu 'jeste, jeste, ali kad ostvarimo ciljeve'", kaže on.

Ponavlja da će Srbija platiti najveću cenu rata u Ukrajini.

"Moramo da nastavljamo dalje da živimo. Rađaju se nova deca. Hoće da žive pristojno, mirno i normalno. Neće da plaćaju tu cenu", dodaje Vučić.

"Imamo srbomrzca, Evropljanin je ali ne iz EU"

Vučić kaže da postoji jedan "istaknuti stranac srbomrzac, koji toliko mrzi Srbe i Srbiju, a koji je Srbiju proglasio Severnom Korejom zbog aplauza koji je on dobio u Skupštini Srbije".

On je gostujući na televiziji Prva rekao da se radi o Evropljaninu, koji nije vezan za EU.

"To se retko sreće, ta mržnja, ali ovo nisam video. I taj pošto se nervirao, iako prezire desničare, navijač je lažno liberalnih opcija, pričao je užasno, da je Vučić uzeo dosijea svakog od tih iz liberalnih opcija. Laže. Koristio sam samo dostupno znanje i iskustvo. Ali je on pričao da sve to liči na Severnu Koreju", rekao je Vučić.

On je dodao da ljudi, kada su dokoni ne znaju šta hoće, kao i da je nekima zabranjeno da aplaudiraju, nekima da nije.

"Pozdravljam srbomrsca, reći će da sam mu stavio metu na čelo ako kažem njegovo ime. Najbolje da ćutim i pustim vas da radite šta hoćete", rekao je Vučić.

"U boljem smo stanju nego što smo očekivali"

Vučić je izjavio i da je Srbija u mnogo boljoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji nego što se moglo očekivati s obzirom na to šta se sve dešavalo. On je na pitanje u vezi sa desno orijentisanim stranakama koje su pokrenule kampanju "protiv kapitulacije i ultimatuma", kazao da nema šta da im kaže jer su oni kapitulirali odavno.

"Pustili su da se desi 17. mart, Boris Tadić je pobegao u Rumuniju na dan kada je proglašeno nezavisno Kosovo, a ovaj drugi pisao saopštenja i organizovao molebane. Neću da pričam o vraćanju pregovora iz UN u EU, o presudi Međunarodnog suda pravde gde i bivši predsednik kaže da su napravili grešku u pitanju, zamislite sada priznaje posle 10, 11 godina, pravljenje administrativnih prelaza i naravno svim tim ste dovedeni u nemoguću poziciju da preživljavate i čuvate ognjišta našeg naroda na KiM", ispričao je Vučić.

Printscreen/TV Prva

 

Dodao je da želi da bude u potpunosti pošten i istakao da nije samo njihova krivica. Kako kaže, bila je krivica i pre toga i ne samo 1998. i 1999, već i pre toga.

"Bili smo u užasnim okolnostima na KiM, nismo razumeli šta se zbiva, velike gubitke smo imali, posle toga je tek razorena zemlja u pljačkaškim privatizacijama posle 2000. godine. Kada sve to pogledate, u mnogo smo boljem stanju nego što smo očekivali", kazao je predsednik.

Kako kaže, na poziv u Brisel i nastavak dijaloga će se odazvati, ali ne vidi smisao u tome.

"Makron mi je svojevremeno rekao: sve i da si 90 posto u pravu, da li misliš da ćemo mi povući naše odluke, nećemo i zato snalazi se i uradi sve što možeš za svoju zemlju"       

"Sednica mi je dobro došla da raskrinkam laži"

Predsednik se osvrnuo i na prošlonedeljnu sednicu Skupštine Srbije o KiM rekavši da je "dobrodošla da raskrinka laži", ali da ga je zabrinulo to što se u savremeno doba služe lažima u vezi sa nacionalnim interesima, a radi dobijanja političkih poena.

"Mogli ste da čujete da Ana Brnabić ima hrvatski pasoš a nema ga, a ne znate da Miloš Jovanovič ima francuski, a ne želi da ga se odrekne, to niste čuli. Napravili su izmišljenu vest da smo dali pet miliona Hilari Klinton, a  nisam je sreo niti smo jednog savetnika platili", rekao je on.

Vučić je najavio da će premijerka Ana Brnabić u narednih nekoliko dana javnosti dostaviti sve uplate u inostranstvo od 2014. godine.

Kako je rekao sednica je zakazana da se objasni zašto su zapadni izaslanici došli u Beograd, a kada se pojavio u Skupštini pitali su ga zašto je došao.

"Nastavljamo saradnju sa SPS"

Predsednik se osvrnuo i na odnos sa Socijalističkom partijom Srbije rekavši da "poštuje SPS", kao i da ovoj partiji od njega "nećemo čuti nijednu ružnu reč". Na pitanje da prokomentariše "upadljivu tišinu" SPS-a u Skupštini prilikom sednice o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je to primetno već nekoliko godina.

"Nisam došao da kukam, ja poštujem SPS, sa njima smo mnogo radili proteklih godina, nadam se da ćemo i u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo, postavili smo ciljeve", kazao je.

Odgovarajući na komentar da je oročio saradnju sa socijalistima, Vučić kaže da nije pitanje da li je oročio i dodao da posle toga mogu opet da sednu i da vide "šta će i kako će dalje".

"Pitaju me kako je prošao razgovor (sa Ivicom Dačićem). Pa pristojno je prošao razgovor, ali to ne menja nešto što ja vidim da traje godinama, nije to od juče", dodao je.

Printscreen/TV Prva

 

Na komentar novinarke da je SNS sa SPS-om stvarao koaliciju čak i kada im ovi matematički nisu bili potrebni, Vučić je odgovorio:

"Ništa kraće u Srbiji ne traje od zahvalnosti. Oni bi vam rekli mi smo te podržali, ja ću reći samo da sam zahvalan i neću više ništa da pričam sem da sam veoma zahvalan", naveo je Vučić.

"Mogu predsednički izbori zavise samo od mene"

Upitan da li će biti novih izbora, Vučić kaže da ih neće biti dokle god može da se izdrži, ali da nije samo do vladajuće stranke.

"Imate pitanje opozicije, pitanje legitimiteta. Ja ne bih voleo da budu ove godine, ali ne isključujem mogućnost", kaže on.

Dodaje da je problem opozicije to što oni polaze od sebe i kada "vide prvu sekretaricu prve sekretarice iz neke ambasade, gledaju je kao u Boga".

"Bezbroj puta ste slušali da mi brane ovo ili ono. A dok sam predsednik republike, neće ambasadori upravljati Srbijom. Posao upravljanja Srbijom pripada narodu Srbije, koji ima svoje predstavnike. Srbija je slobodarska zemlja. Smejem se budalaštinama koje slušam, kao to da su ambasadori zabranili da se održe ove godine", kaže Vučić.

Printscreen/TV Prva

 

Predsednik je rekao da je njegova popularnost veoma visoka, i da mogući predsednički izbori zavise samo od njega.

"Ali da pogledamo parlamentarne izbore. Da se SNS sa 43-45 odsto spusti na 35-37. Da se pusti značajniji uticaj spoljnih sila da desničarske stranke skoče na 15 odsto. Da se SPS podigne sa 11 odsto na 15 odsto - sada vam govorim nešto što je matematika. Da ovaj evropski blok, Zeleni, Đilas, računajte i Jeremića, da oni ukupno imaju 20 do 22 odsto. I imate manjine i ostale, to je 8-10 odsto. Tu postoje tri kampa. Jedan je SNS. Jedan mogu da budu SPS i desničari sa 30, i ovaj kamp, levičari, evropejci i manjine na 30 odsto. Za strance je idealno da budu pata karte. Tu SNS ne može sa manjinama, već bi morali da uzmu nekoga od Evropejaca. Dobili biste haos u Srbiji, to je smisao svega. Da se Srbija uruši i postane nestabilna. I to rade strane službe, da Srbija više ne vodi samostalnu politiku", otkrio je Vučić.

Na pitanje o podršci ženskog biračkog tela, kaže da ne zna zašto se to dovodi u pitanje, kao i da je suština da se ide na deo ženskog biračkog tela jer su one te koje žele stabilnost i sigurnost.

"Legitimno je da tu kampanju radite u toku predizborne kampanje, ali ne 15 dana nakon izbora vlade. To se radi kako bi vlada bila uništena. Nikada nisam pristajao na to radi ostanka na vlasti. Narod je to razumeo", rekao je Vučić.

"Zauzdavamo inflaciju u Srbiji, rast cene nafte u svetu"

Predsednik je večeras rekao i da se u naredne dve ili tri nedelje očekuje rast cene nafte u svetu, jer se budi kineska privreda i povećava tražnja, ali da to neće dovesti do rasta inflacije u Srbiji.

Saopštio je i da se inflacija zauzdava u Srbiji i izrazio očekivanje da će se vratiti na raniji nivo u narednih sedam do 12 meseci.

"U Evropi mnoge zemlje imaju mnogo veću inflaciju, a nisu ni peti deo povecali plate i penzije  kao mi i zato i protestuju. Odlično razumem da ljudi osećaju svako povećanje cene. Za dve ili tri nedelje ćemo imati povećanje cene nafte, jer se Kina budi iz korone, troši sve više i tržište će to da traži, nema tu filozofije", rekao je Vučić.

Kaže da je u Srbiji inflacija prilično zauzdana i da bez obzira na očekivani skok cene nafte neće ponovo rasti u Srbiji.

"Skok rata kredita koji ljudi osećaju će proći za šest ili sedam meseci, najviše do 12 meseci, smanjivaće se evribor i referentna kamatna stopa u Srbiji i smanjivaće se i rate kredita", rekao je Vučić.

Kaže da inflacija ozbiljno usporava, kao i da na nju uvek najviše utiču energentika i hrana.

 Vučić je dodao da zima polako prolazi i da će energenti imati sve manji uticaj i da ostaje faktor hrane, koja će biti sve veći problem u svetu, ali da Srbija ima dovoljno hrane i da građani nemaju razloga da brinu.

"Belivukov klan imao veze i sa stranim službama"

Vučić se osvrnuo i na suđenje klanu Veljka Belivka i rekao da je ova kriminalna grupa imala veze i sa određenim medijima i stranim službama.

"Klan je imao direktne veze sa pojedinim medijima i pojedinmim stranim službama koje kontrolišu neke od tih što ih plaćaju. Sve je bilo pripremano da ukoliko bi se desilo da je neko ubijen kažu da je to obračun kriminalnih klanova. Šta ih briga, jedan mladić više manje, ako se politički interesi ostvare i poklapaju sa interesima nekih mnogo moćnijih", rekao je Vučić za TV Prva.

Printscreen/TV Prva

 

Vučić je na pitanje povodom svedočenja okrivljenog saradnika Srđana Lalića koji je govorio o pripremama za njegovo ubistvo, ali i o tome da su pokušavali da nameste njegovom sinu ubistvo jednog člana klana rekao da Lalić ne sme da slaže jer bi ga to odvelo doživotno u zatvor.

 "On je rekao da su mom sinu hteli da nameste ubistvo čoveka koga su oni likvidirali, Lazara Vukićevića. Interesantno da to u tajkunskim medijima koji nema šta nisu radili protiv mene i moje porodice nije bilo gotovo ni vesti. Sve je palo u vodu kao i oko Jovanjice", istakao je Vučić.

On je ukazao i da je važno da građani u Srbiji znaju da nema račune, kuće ni vile u inostranstvu, iako se o tome priča.

"Nemam nikakav interes niti sam učestvovao u operacijama vezano za neku Jovanjicu, niti za kriminal ili korupciju. Ja sam predsednik koji hoće da ostane upamćen po onome što je  uradio. Zato mora da postoji najveći deo izmišljotina i laži, i to će se nastaviti, tome nema kraja", rekao je Vučić.


    
       

Komentari (0)

Srbija