Politika

Stano: Uzeli smo u obzir Kurtijeve primedbe u vezi sa ZSO, EU spremna da olakša razgovore na budućim sastancima

Komentari

Autor: Koha / Tanjug

11/02/2023

-

09:52

Stano: Uzeli smo u obzir Kurtijeve primedbe  u vezi sa ZSO, EU spremna da olakša razgovore na budućim sastancima
Stano: Uzeli smo u obzir Kurtijeve primedbe u vezi sa ZSO, EU spremna da olakša razgovore na budućim sastancima - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je uzela u obzir komentare premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i diskusije i predlozi o tom pitanju treba da se razvijaju u okviru dijaloga, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano za prištinsku Kohu.

On je u petak istakao spremnost evropskog bloka da omogući razgovore o ZSO, tokom predstojećih sastanaka navodeći da je dijalog prostor gde strane mogu da vode diskusije i daju predloge u vezi sa formiranjem ZSO.

"Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini Kosova, 2. februara. U okviru dijaloga je i forum na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da olakša razgovore o Zajednici na budućim sastancima dijaloga", rekao je Stano.

Kurti je ranije izneo šest uslova za formiranje ZSO. Vlada u Prištini je u petak saopštila da na narednim sastancima očekuju da će se ta pitanja rešavati u okviru evropskog predloga.

"Pred nama je evropski predlog za koji smo rekli da je prihvatljiv kao dobra osnova za dalje razgovore i solidnu platformu za napredovanje. Očekujemo da će naredni sastanci u Briselu, kad god se održe, biti dobra prilika da se pozabavimo pitanjima u okviru evropskog predloga koja se odnose na međunarodne garancije, mehanizme implementacije i vremenski redosled", rekao je portparol vlade Perparim Krieziju.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je uputio poziv "liderima (iz Beograda i Prištine) da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali (evropski) predlog".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Срба

11.02.2023 20:15

А ко су они да "узму у обзир примедбе Куртија"? Ваљда се Србија пита, а не неки бриселски мастиљари!!

Srbija