Politika

Đukić: Ne bih se iznenadio da ubrzo bude potpisan sporazum Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2023

-

15:34

Đukić: Ne bih se iznenadio da ubrzo bude potpisan sporazum Beograda i Prištine
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić izjavio je danas da se ne bi iznenadio da brzo dođe do potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine na bazi francusko-nemačkog kao okvirnog sporazuma.

"Ovo što treba da se potpiše uskoro nije ni priznavanje Kosova ni njegovo puštanje u UN. To je regulisanje mirnog procesa, otvaranje granica Srbije sa KiM, relaksacija odnosa i njihovo uvođenja u mirne vode, što je u interesu i Srba na KiM i Srbije", rekao je Đukić za Tanjug. 

On smatra da je rat u Ukrajini ubrzao rešavanje kosovskog problema, jer Zapad, kako kaže, ne može tolerisati u svom dvorištu toliko žarišta.

"A Zapadni Balkan jeste to objektivno. Tek je ugašeno žarište u Severnoj Makedoniji, ali ostalo je na KiM, BiH je takva kakva jeste, Crna Gora je u procesu previranja", kaže Đukić.

On smatra da ceo Zapadni Balkan mora da krene brže u stabilizaciju, da jednostavno ne bude nepredvidiv. 

"Uveren sam da su se zapadne sile ujedinile i napravile vešt manevar i maksimalno smanjile manevarski prostor i za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića", smatra Đukić. 

On dodaje da je jasno da su zapadne zemlje za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da još nije jasno kakva će ona biti.

"Sigurno da neće biti kao Republika Srpska, ali sigurno da neće biti ni kako je Kurti zamislio. To neće biti nešto ni maksimalistički ni minimalistički, naći će se neki evropska mera za kolektivna prava srpske zajednice na KiM", poručuje bivši ambasador. 

Dodaje da je ono što ga jako privlači u francusko-nemačkom sporazumu, a na šta srpska strana, kako kaže, uopšte za sada ne reaguje je zaštita srpske duhovne i kulturne baštine na KiM, što je naš nesporni interes. 

Komentarišući izjavu ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka da Srbija ne treba da prihvati francusko-nemački sporazum o KiM, Đukić je rekao da od Rusa ništa drugo ni ne očekuje. 

"Oni gledaju svoje interese u Srbiji i uvek su ih gledali. Oni od 1804. godine ovde gledaju svoje interese. Ako budu sutra mogli nešto da istrguju, oni će istrgovati. Ne može (tzv.) Kosovo ući u neku trgovinu sa Ukrajinom, Krimom, Osetijom ili nečim drugim, a oni su uvek to radili", naglašava Đukić.

Dodaje da to što je rekao može se čuti u tek 15 do 20 odsto srpskih medija, a obrnutu priču, da su nas Rusi odgajili, nahranili, dotirali to je, ističe, u 80 odsto medija. 

"Vučić je sada zauzeo jednu proevropsku poziciju, a naišao je na zid. Zato što je sve vreme hranio proruski ego i on je došao do vrha. Sada svi oni koji su veći Rusi od Putina, ne mogu da podrže Vučića zato što imaju svoje tantijeme i sinekure, a Harčenko se meša u unutrašnje poslove Srbije i treba da dobije opomenu zbog toga", smatra Đukić. 

Srbija je okružena zemljana EU i NATO, dodaje i poručuje da se ostavimo priča da nam Rusija može pomoći. 

"Pa ona nije pomogla ni devedesetih godina, zahvaljujući njoj su uvedene sankcije i izglasan Haški tribunal. Rusija je bila najjača 1812. kada je pobedila Napoleona, Aleksandar Prvi je došao u Pariz. A Prvi srpski ustanak je propao 1813. i Rusija nije prstom htela da pomogne da se spase", podseća Đukić. 

Izjavu Bocan-Harčenko da se narod ne slaže sa uvođenjem sankcija Rusiji, Đukić vidi kao ozbiljno podrivanje unutrašnje stabilnosti i nešto što može da bude ozbiljan problem.

"Niko ne bi trebalo da se raduje tome i niko ne bi trebao da stavlja etiketu izdajnik nikome. Šta hoćete da napravite Severnu Koreju ili Albaniju Envera Hodže? Gledajte ljudi gde živimo i kako živimo", poručio je bivši ambasador.
 

Komentari (0)

Srbija