Politika

Dačić i Harčenko razmenili čestitke povodom 185 godina diplomatskih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

21:38

Dačić i Harčenko razmenili čestitke povodom 185 godina diplomatskih odnosa
Dačić i Harčenko razmenili čestitke povodom 185 godina diplomatskih odnosa - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka kako bi razmenili čestitke povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U svojoj čestitki upućenoj ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu Dačić podvlači  značaj ovog važnog jubileja navodeći da su "srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi". 

U pismu se posebno ističe međusobna podrška, savezništvo i velike žrtve tokom srpske borbe za oslobođenje u 19. veku, kao i u dva svetska rata, o kojima svedoče brojni spomenici. 

U tom kontekstu, Dačić je u pismu  još jednom „izrazio duboku zahvalnost na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu“ u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Bocan-Harčenko je uručio ministru Dačiću čestitku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kojoj se potvrđuje spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uverenost "da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje".

Ambasador Ruske Federacije uručio je Dačiću i čestitku Sergeja Lavrova upućenu povodom predstojećeg Dana državnosti Republike Srbije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija