Politika

Disciplinovanje (ne)poslušnih: Analitičari o tenzijama između naprednjaka i socijalista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2023

-

21:45

Disciplinovanje (ne)poslušnih: Analitičari o tenzijama između naprednjaka i socijalista
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Burna sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji zatalasala je političku scenu Srbije, a ti talasi izbacili su na površinu, za mnoge neočekivane, tenzije na relaciji SNS i SPS. Funkcioneri naprednjaka javno su kritikovali ponašanje koalicionih partnera tokom sednice, a otvoreno su ih optužili i za "flertovanje sa opozicijom". Na istim talasima počelo je da se spekuliše i o eventualnim vanrednim izborima na jesen, ali je to "presekao" predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić kada je, posle sastanka s ministrima iz redova svoje stranke, rekao da izbori nisu dobro rešenje u aktuelnoj situaciji. Međutim, ostala je upečatljiva njegova poruka da "više nema poverenja u SPS, ali da je država iznad ličnih interesa". I dok se "talasi smiriju", ostaje otvoreno pitanje na koji način će vladajuća koalicija da funkcioniše u narednom periodu?

Podizanje političke temperature između dve partije koje već u nekoliko mandata čine okosnicu vlasti počelo je nedugo nakon što je okončana dvodnevna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić je saopštio da je naprednjacima "dosta" kako je naveo "flertovanja" SPS-a sa opozicijom i "sedenja na dve stolice" i da su spremni da idu u opoziciju, ali da neće, kako je istakao "da budu deo političkog mešetarenja". 

Nakon medijskih navoda o sastancima u vrhu SNS-a, usledili su i sastanci ministara iz te stranke prvo sa premijerkom Anom Brnabić, a sutradan i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

O sastanku ministara iz SNS-a sa premijerkom Ane Brnabić saznali smo više od ministra trgovine Tomislava Momirovića koji je rekao da su oni negativno reagovali na određena dešavanja u Skupštini.  

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Za to vreme lider SPS-a Ivica Dačić pokušavao je da smiri tenzije. U kratkim izjavama za Tanjug je naveo da SPS čvrsto ostaje uz predsednika Vučića i da podržava njegovu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom. Zatim je naveo da je razgovarao sa Vučićem, kao i da će nastaviti razgovore o najvažnijim temama u teškom i odlučujućem trenutku za državu i narod.  

To je potvrdio i predsednik Vučić. On za Pink rekao da lično više nema poverenje u SPS, ali da je država iznad ličnih odnosa.

"Mi poštujemo tu partiju, ali sada znamo da u teškim vremenima možemo da se oslonimo samo na sebe", rekao je predsednik i lider SNS-a, i time otvorio pitanje kakvi će biti odnosi SPS-a i SNS-a u narednom periodu.

Međutim, danas je usledio razgovor Dačića i Vučića, nakon kojeg je lider SPS-a naveo da je dogovoren nastavak saradnje dve stranke.

"Razgovarali smo otvoreno o svim pitanjima koja su važna za našu saradnju i o izazovima koji nas čekaju i planovima za godinu koja je pred nama. Naravno, razgovarali smo i o pitanjima koja su bila pokretana o našem međusobnom odnosu i saradnji", rekao je Dačić.

Analitičari ovaj politički manevar SNS-a tumače kao želju naprednjaka da pokažu moć i da se obezbedi da se socijalisti ne protive njihovoj politici kada je reč o Kosovu.

Zašto se izražava nezadovoljsvo koalicijom ako neće biti izbora?

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije smatra da je predsednik Vučić bio iziritiran stavom SPS-a kada je reč o francusko-nemačkom planu jer se, kako napominje, videlo da socijalisti pokušavaju malo da se distanciraju od te priče i da pobegnu od deljene odgovornosti.

"I to je Vučića očigledno čak i iznerviralo. Videli smo to pre dve večeri u onom javnom nastupu. Mada je on malo smanjio retoriku u poslednja 24 sata, ali dalje vidimo da su ti odnosi zategnuti", rekao je Bursać za Euronews Srbija.

Euronews TV

Upitan šta je suština javnog izražavanja nezadovoljstva koalicionim partneroma ako se neće ići na vanredne izbore ili ako neće doći do prekomponavanja većine, Bursać veruje da je s jedne strane cilj "disciplinovanje partnera": "Pokazivanje tom partneru gde mu je mesto i da je primećeno kod naprednjaka da se oni malo povlače od odgovornosti po pitanju Kosova".

Očekuje da ćemo u narednom periodu videti pomirljivije tonove socijalista.

"Mi smo u posledne vreme čuli od njih šta su crvene linije, dok smo sa druge strane videli neke nacrte tih sporazuma koji ne pominju eksplicitno priznanje, ali prihvataju mnoge atribute nezavisnosti Kosova. Očigledno postoje drugačije poruke iz vladajuće koalicije. Mislim da je rezultat toga da Aleksandar Vučić pokaže svoju moć i da obezbedi da se socijalisti ne protive, odnosno da ne istupaju javno protiv onoga što je SNS usvojio kao pravac po pitanju Kosova", istakao je Bursać.

I urednik portala "Talas" Miloš Nikolić kaže da je SPS na neki način bio povučen u Skupštini i da je to verovatno bio okidač. 

"Da li tu sada postoje neki dublji problemi, ne znam. To ćemo tek da vidimo u narednom periodu", rekao je Nikolić, za Tanjug.  

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On smatra da je potrebna "trezvena i racionalna" atmosfera istinskog, šireg društvenog dijaloga u kojoj će svi politički akteri, iz vlasti i opozicije, da se ponašaju odgovorno i stave po strani "elemente performansa i razbuktavanja emocija koje jesu relevantne u politici, ali se često olako zloupotrebljavaju". 

"Ivica Dačić kao lider u svojoj partiji može mnogo toga da promeni i da razjasni koji su to elementi koji dovode do nepoverenja i kako da se ti elementi otklone", ističe bivši diplomata Zoran Milivojević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, čim ima nepoverenja, koalicija trpi određenu štetu i ulazimo u period kada će se partneri preispitivati oko najvažnijih pitanja koja su u ovom trenutku na dnevnom redu.

Da je ovakav potez Vučića bio i u funkciji disciplinovanje koalicionih partnera stav je i sagovornika Euronews Centra.

 

Euronews

Milan Ćulibrk, urednik nedeljnika NIN, ocenjuje da SPS ima malo razloga da se zabrine. 

"Jer ovo je bila poruka za njih, zato što predsednik nije bio zadovoljan njihovim ponašanjem u Skupštini. Ovo me je podsetilo na izbornu noć kada je Vučić optužio SPS da su kupovali poene podrškom Rusiji", rekao je on.

Nebojša Krstić, stručnjak za marketing, rekao je da je moguće da je na taj način pokušano disciplinovanje koalicionog partnera, ali ne samo njih.

"Došlo do jednog disbalansa koji je brzo prevaziđen. Vidimo da je odmah došlo do promene u javnim preduzećima. Ovo je bilo slanje različitih poruka, ne samo socijalistima, već i drugim partnerima, pa i opoziciji. Na kraju je došlo do najozbiljnijeg rešenja", navodi Krstić.

Da li je potpuno stavljena tačka na pitanje izbora?

Iako su se tokom sastanaka čelnika SNS-a u medijima pojavile informacije o eventualnim vanrednim izborima u septembru, predsednik Vučić je izjavio da to sada nije dobro rešenje, i na neki način stavio tačku na tu priču.

Dejan Bursać ne misli da će izbori biti održani ove godine, ali podseća da će se sledeće godine svakako održati lokalni i pokrajinski izbori. Kako napominje, situacija će u velikoj meri zavisiti od dinamike događaja u vezi sa Kosovom.

"Vlada svakako ima madat do 2026. godine. Vučić može i do tad da čeka sa izborima. Mislim da će gledati rejting, koalicione odnose i pritisak sa Zapada i da će oko ta tri faktora kalkulisati kada bude razmatrao da li da raspiše izbore", naveo je Bursać za Euronews Srbija. 

Napominje i da Vučić zna da bi socijalisti možda mogli da profitiraju na nekim narednim izborima ako bi mu se suprotstavili, ali takođe ističe i da je SPS stranka koja nema iskustva u opozicionom delovanju.

"Vučić zna da oni, ako se isključe iz finansiranja koje donosi učešće u vlasti, i ako se isključe iz medijskog prisustva, pitanje je da li će moći dobro da funkcionišu kao stranka. Iako socijalisti verovatno žele da se odmaknu od tog kosovskog pitanja i da tu ne preuzmu deo odgovornosti, pitanje je da li bi zbog toga rizikovali da odu u opoziciju", napominje Dejan Bursać.  

Milan Ćulibrk navodi da je smešno što uopšte pričamo o potencijalno novim izborima u septembru i da bi eventualno mogli malo ranije biti raspisani lokalni izbori koji su predviđeni za proleće sledeće godine.

"Nema šanse da bude izbora u septembru, posle leta kada splasne političke teme, u najskupljem mesecu, kada deca kreću u škole. Nikad u Srbiji nije bilo izbora u septembru. Mi smo ovu temu u NIN-u posmatrali kao nametnutu temu da bi se zabašurila tema Kosova. Na neki način je to sklonjeno u stranu. Definitivna odluka da li će izbora biti, biće doneti po ispitivanju javnog mnjenja. Ako SNS proceni da imaju dovoljnu podršku, moglo bi doći do pomeranja lokalnih izbora, koji treba da budu održani na proleće naredne godine, za raniji datum", objašnjava Ćulibrk.

Međutim, dodaje da bi jedan od razloga za raspisivanje izbora mogao biti zahtev za rešenje kosovskog pitanja.

Euronews Srbija

 

"U SAD su izbori sledeće godine. Oni će tražiti da se ovo pitanje reši do njihovih izbora i verujem da bi kod nas moglo doći do izbora baš zbog toga da se skine odgovornost", kaže on.

Krstić, ipak navodi da u nekoj bliskoj budućnosti pitanje nezavisnosti Kosova neće stići na red i da izbora neće biti ove godine. Navodi da trenutna međunarodna situacija potpuno isključuje mogućnost izbora jer bi to previše koštalo Srbiju.

"Očigledno je da neće biti izbora ove godine iz više razloga. Prvi je to što bi od ljudi na Zapadu bili pročitani kao ozbiljna opstrukcija Srbije, a opstrukcija je dosad išla iz Prištine. Direktno bi Srbija bila optužena za opstrukciju", navodi on i dodaje da Kosovo, iako je nekoliko puta organizovalo izbore, nikada niko nije eksplicitno optužio za opstrukciju.

Komentari (0)

Srbija