Politika

Incident na skupu u Beogradu: Maskirani ultradesničari srušili ograde, policija čuvala ulaz u Predsedništvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2023

-

18:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa maskiranih mladića sa fantomkama i kapuljačama, predvođena vođom ultradesničarske organizacije Narodne patrole Damjanom Kneževićem, porušila je zaštitnu ogradu i došla do glavnog ulaza u zgradu Predsedništva. Ubrzo su došle jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracije koje su stale ispred Predsedništva i demonstranata. Okupljeni su uzvikivali parole protiv državnog rukovodstva i gađali jajima zgradu Predsedništva, javlja reporter Euronews Srbija.

Do incidenta je došlo nakon obraćanja govornika na skupu, koji je kako su naveli okupljeni, organizovan radi "zaštite Kosova i protivljenja nemačko-francuskom predlogu". Grupa ultradesničara se nakon incidenta ispred Predsedništva u putila ka zgradi policijske stanice u ulici Majke Jevrosime gde su ih dočekale policijske snage. Demonstransti su zatražili informacije o dve navodno uhapšene osobe i zahtevali da uđu u stanicu.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

Potom je narodni poslanik Aleksandar Jerković pokušavo nasilno da uđe u stanicu, nakon čega se okupljenima obratio komandir stanice koji im je saopštio da osobe koje traže nisu u zgradi. Grupa demonstranata je posle toga otišla ispred Narodne skupštine.

Prtenje vođe Narodnih patrola: "Spremni smo na mnogo više od nereda"

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Sa protesnog skupa upućene su i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Sa bine se obratio jedan od organizatora protesta koji je na kraju svog govora viknuo "Ko potpiše - njega ubiše". Vođa Narodnih patrola Damjan Knežević je tokom obraćanja na skupu najavio da su spremni, kako je rekao, na mnogo više od nereda.

"Molimo državno rukovodstvo Rusije, da čak i ako naše rukovodstvo ne spreči ulazak Kosova u UN, da udare veto i da nam daju bar mesec dana da sklonimo ovog izdajnika", rekao je vođa ove ultradesničarske organizacije.

Inače, Knežević je krajem prošle godine na Telegram kanalu objavio da je posetio novu zgradu ruske paravojne plaćeničke grupe Vagner u Sankt Peterburgu.

Euronews/Stefan Goranović

 

Među onima koji su pozivali na protest je i vođa ekstremističkog pokreta Obraz Mladen Obradović, ali i Borislav Antonijević iz udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku koje je poznato po antivakserskim stavovima. Od parlamentarnih stranaka na protest je pozvao pokret Dveri. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Reporet Euronews Srbija javlja da su na skupu bili prisutni i Nemanja Šarović, Đorđe Vukavinović i Marko Jakšić. Kaže i da su među okupljenima bili mladići koji su na rukavima imali znakove paravojne grupe Vagner.

Uoči protesta dvoje uhapšenih, u automobilu otkriven karabin

Ranije danas pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA zaustavili su u Sremskoj Kamenici automobil "citroen", kojim je upravljao D. B (1987), a na suvozačevom mestu je sedela J. Š. (1992), i u kojem su pronašli oružje karabin.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, prilikom kontrole i pregleda lica u vozilu je ispod zadnjeg sedišta pronađen karabin, sa postavljenim optičkim nišanom i više komada municije. Kako se sumnja, navedena lica su krenula za Beograd na javno okupljanje ispred zgrade Predsedništva. Osumnjičeni su privedeni.

Tanjugu je prethodno potvrđeno u MUP-u da je policija privela pripadnika neformalne ultradesničarske grupe "Narodne patrole" iz Bačke Palanke D. B, kod koga je pronađena puška sa optičkim nišanom i municijom.

Inače, ova ekstremno desničarska organizacija je poznata po akcijama koje je sprovodila protiv migranata u Srbiji, ali i po organizaciji skupova u Beogradu koji su podržavalli Rusiju nakon što je ta zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Brnabić: Vučić zbog stabilnosti Srbije štiti i vas - "junaci" nesrećni

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras učesnicima protesta desničara ispred zgrade Predsedništva da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog stabilnosti Srbije, štiti i njih, iako mu oni prete ubistvom i gaze srpsku zastavu. Brnabić je na svom Tviter nalogu napisala da bi, da nije tako, učesnike skupa večeras dočekale desetine hiljada članova Srpske napredne stranke.

"Gazite srpsku zastavu, pozivate se na drugu državu, pretite ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Znajte da i vas štiti Aleksandar Vučić, zarad stabilnosti. Da nije tako, Ovako, vi njemu pretite, on zbog Srbije vas štiti. 'Junaci' nesrećni", navela je Brnabić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su lažni desničari, lažne patriote i lažni političari pokazali danas ispred Predsedništva Srbije da je njihova jedina politika izazivanje haosa u zemlji, nasilno rušenje ustavnog sistema i ubistvo predsednika Aleksandar Vučić.On je podvukao da je "teroristima je mesto u zatvoru".

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je večeras da je danas pronađeni snajper u rukama njihovog aktiviste - sastavni deo te njihove "politike".

"Na Sretenje svako pokaže svoje pravo lice: dok je Aleksandar Vučić pozivao Srbiju na slogu i zajedništvo u čuvanju države ostale nam od Karađorđa i Miloša, antidržavna koalicija je na srpskog predsednika krenula - snajperom i otvorenim pretnjama smrću", rekao je Orlić.

Večeras se oglasilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je pozdravilo "profesionalno i zakonito postupanje svih pripadnika policije tokom vecerašnjih dogadjaja".

"Poručijem da će tužilaštvo procesuirati sve one koji prete nosiocima najviših državnih funkcija i sve pripadnike ekstremističkih grupa koji ugrožavaju bezbednost gradjana", poručio je Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović. 

Komentari (0)

Srbija