Politika

Đurić najavio skup srpske dijaspore u Vašingtonu: Cilj nam je jačanje srpske pozicije u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

12:14

Đurić najavio skup srpske dijaspore u Vašingtonu: Cilj nam je jačanje srpske pozicije u SAD
Đurić najavio skup srpske dijaspore u Vašingtonu: Cilj nam je jačanje srpske pozicije u SAD - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Srbije u Vašingtonu u subotu organizuje veliki skup srpske dijaspore, prvi posle više od dve decenije, izjavio je ambasador Marko Đurić i naglasio da im je želja da okupe Srbe Amerikance sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uverenjem kako bi zajednički radili na jačanju srpske pozicije i zastupanju srpskih interesa u SAD.

"Nećemo u ovoj generacjii ponovo propustiti šansu da u Vašingtonu i širom SAD izgradimo dubok temelj našeg prisustva”, rekao je ambasador za Tanjug u novoj zgradi ambasade, u veoma važnom vašingtonskom istorijskom zdanju, na manje od jedne milje od Bele kuće.

Ambasador Đurić je naveo da ljudi srpskog porekla - ne samo Srba, već i svih sa našeg područja, ima više od milion.

"Svi oni su dragocen resurs za unapređenje saradnje naše dve zemlje, oni predstavljaju riznicu znanja i kapitala, mogućeg ulaganja u našu zemlju”, kazao je Đurić.

Kako je podsetio, skup će biti odraz jasnog mandata dobijenog od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da rade na ponovnom povezivanju matice i srpske dijaspore - iseljeništva, rasejanja.

"U subotu u Vašingtonu u prestižnom Konrad hotelu prvi put, možda i posle i više od dve decenije, u organizaciji ambasade Srbije uz podršku predsednika i vlade, pravimo veliko okupljanje Srba Amerikanaca - predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca i uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta", naveo je Đurić. 

Očekuje se, kako je dodao i učešće visokih američkih zvaničnika.

"Radujem se jer će skup biti prilika da se ponovo zbližimo sa ljudima koji su naša braća i sestre - Srbima Amerikancima kojima je do naše otadžbine veoma stalo, često ne manje nego nama koji domicilno u njoj živimo", kazao je Đurić.

Zato, kako je naveo, tim ljudima treba pružiti priliku da sa svojom maticom imaju vezu kakvu zaslužuju. 

"Učimo od Jerveja, Grka, Jermena i drugih"

Dodao je i da se nada da će njihvo učešće u političkom životu u SAD Srbiji biti od koristi. Đurić je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava - svojih srpskih pravoslavnih hramova.

"Kada bi samo sve te crkvene opštine redovno komunicirale i kada bi i njihovi članovi redovno komunicirali sa svojim izarbanim predstavnicima glas sprske zajednice bi se daleko snažnije čuo u američkom potičkom životu", rekao je Đurić.

Naglasio je da im je cilj da postignu ono što su ovde postigli narodi koji imaju daleko veće tradicije u lobiranju i umrežavanju. 

"Učimo od Jevreja, Grka, Jermena, od mnogih drugih koji su to započeli mnogo ranije. Zato sada sa ponosom ističemo da ćemo 18. februara okupiti mnoštvo Srba Amerikanaca i njihovih organizacija sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uvrenjem da radimo na jačanju srpske pozicije u Vašingtonu", naveo je ambasador.

"Konekcija prekinuta devedesetih"

Podsetio je da se mnogo toga promenilo pre 30 i više godina kada su srpski iseljenici bili ti koji su vukli za rukav naše predstavnike vlasti i državnih organa.  Dodao je i da je devedesetih godina ta konekcija bila preknuta.

"Sada ćemo ponovo pokucati na njihova vrata i kucamo svakog dana i tražimo od njih da se ponovo angažujemo i da ponovo postanemo jedno u političkom smislu kada je reč o zastupanju srpskih intreresa", rekao je Đurić za Tanjug tokom posete ministra Ivice Dačića Vašingtonu.

Ambasaor je naveo da zahvaljuje svima njima na trudu i tome što nisu odustali od svoje otadžbine.

"Očekujem i nadam se i zalagaću se za to da skup 18. bude pozitivna slika nove srpske inicijative - kolektivne, zajedničke, ujedinjene inicijative bez obzira na ideološke regionalne i sve druge razlike koje imamo, jer smo vrlo raznolik narod”, rekao je ambasador.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

Đurić je naglasio da se zajednički može mnogo toga uraditi i postići i da zato želi da 18. februar bude pranzik srpskog okupljanja u Vašingtonu. 

"Nadam se verujem i učiniću sve da to postane tradcionlana manifestacija, rekao je Đurić i dodao da za organizaciju skupa ambasada ima podršku sve tri eparhije SPC u SAD.

Skup "Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD” počeće sutra u Džek Morton holu, besplatnom projekcijom filmova "Strahinja Banović" i "Sladoled" koji su prikazani i na brojnim prestižnim svetskim festivalima poput onih u Parizu, Moskvi, Karlovim Varima, Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu, Palm Springsu, Albukerkiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija