Politika

Prajs: Blinken optimista kada je reč o odnosima SAD i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

07:36

Prajs: Blinken optimista kada je reč o odnosima SAD i Srbije
Ned Prajs - Copyright Tanjug AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je američki državni sekretar Entoni Blinken optimista kada je reč o odnosma SAD i Srbije i dodao da se taj optimizam odražava u čestitki Blinkena povodom Dana državnosti Srbije.

Prajs je za Pavlović tudej, na pitanje šta znači izjava Blinkena da SAD "cene strateško partnerstvo sa Srbijom", rekao da Blinken odnos SAD sa Srbijom smatra "strateškim partnerstvom" zbog njegove "višestruke prirode".

"Imamo dugogodišnje odnose sa Srbijom. Mi smo decenijama uz Srbiju, stajali smo uz nju kao partner u suočavanju sa raznim izazovima“, naveo je Prajs, govoreći o širokom spektru pitanja od bezbednosti, preko politike do ekonomije.

Prajs je rekao da je Blinken lično angažovan u mnogim pitanjima u regionu, dodajući da se tenzijama između Beograda i Prištine posvećuje puna pažnja. Komentarišući predviđanja Blinkena da srpski narod i ceo region čekaju ogromne nagrade kada predsednik Srbije Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naprave "teške kompromise", Prajs je objasnio koje je nagrade Blinken imao na umu.

Prema rečima Prajsa, Blinken je, sa zamenikom pomoćnika sekretara Gabrijelom Eskobarom koji je zadužen za Balkan, "podvlačio mogućnosti koje bi mogle doći sa rešenjem za neka od ovih veoma složenih i teških pitanja".

Prajs je rekao da postoje "prilike" za građane Srbije i Kosova da širi region Zapadnog Balkana učine malo stabilnijim, malo bezbednijim, gradeći u nekim slučajevima, bukvalno, puteve i mostove među zajednicama u regionu.

"To je ono što zaista nastojimo da uradimo sa našom diplomatijom širom regiona - da negujemo više međusobne povezanosti i kroz međusobno povezivanje gradimo razumevanje, partnerstvo, bezbednost, stabilnost i prosperitet", rekao je Prajs.

Blinken je u čestitki povodom Dana državnosti Srbije naglasio da SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom koje potpomaže stabilniju, bezbedniju i prosperitetniju budućnost za sve građane Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, lideri Beograda i Prištine će morati da naprave "teške kompromise" da bi postigli ovaj cilj, ali je dodao i da će korist za Srbiju i ceo region biti velika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija