Politika

Žiofre: ЕU osuđuje pretnje i jezik mržnje na protestu ispred Predsedništva Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/02/2023

-

09:51

Žiofre: ЕU osuđuje pretnje i jezik mržnje na protestu ispred Predsedništva Srbije
Emanuele Žiofre - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre osudio je svaku pretnju smrću, nasiljem i jezik mržnje tokom protesta desničarskih grupa 15. februara ispred Predsedništva Srbije.

"Dok su sloboda izražavanja i okupljanja stubovi demokratskog društva, EU odlučno osuđuje svaku pretnju nasiljem, uključujući pretnje smrću i jezik mržnje, poput onih viđenih tokom demonstracija u sredu u Beogradu. EU ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost evropskom putu Srbije", napisao je Žiofre na svom Tviter nalogu.

Tokom protestnog skupa koji su u sredu kod zgrade Predsedništva Srbije organizovale desničarske organizacije, nezadovoljne francusko-nemačkim planom za KiM, upućeno je niz uvreda i pretnji na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dan nakon skupa i incidenata koji su izazvali pripadnici ultradesničarskih organizacija ispred Predsedništva, MUP je saopštio da se trojica uhapšenih terete da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije. U pitanju su Dejan Zlatanović sa portala Srbin info i Damnjan Knežević što je potvrđeno na ovom sajtu. Treći privedeni je Dejan Boboček, pripadnik neformalne ultradesničarske grupe Narodne patrole iz Bačke Palanke. Novosadska policija ga je privela juče, i kod koga je pronađen jedan karabin sa optikom i pet komada municije.

Grupa ljudi, od kojih neki sa fantomkama i kapuljačama, predvođena vođom ultradesničarske organizacije Narodna patrola Damnjanom Kneževićem, oborila je ogradu oko zgrade i došla na sam ulaz. Među porukama koje su mogle da se čuju na skupu onih koji su se protivili francusko-nemačkom planu jesu i pozivi Rusiji da reaguje, a Knežević je zapretio i da su "spremni na više od nereda". Sa protesnog skupa upućene su i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji se ubrzo sastao sa svim ključnim ljudima iz bezbednosnog sektora.

Kako je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti, država neće dozvoliti ekstremistima, uz bilo kakvu zaštitu spolja, ni sa Istoka ni sa Zapada, da ugrožavaju integritet Srbije. Dodao je da nisu demonstrirale samo neformalne desničarske grupe, već da ih podržavaju četiri parlamentarne stranke. 

Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri u međuvremenu su saopštili da nisu organizatori "bilo kakvog jučerašnjeg okupljanja na ulicama Beograda". U saopštenju Zavetnika se navodi da četiri stranke navode da odbacuju, kako tvrde, "jeftine optužbe i opskurne pokušaje Srpske napredne stranke", da ih povežu sa bilo kakvim oblicima ekstremizma i nasilja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija