Politika

Opasne poruke sa skupa ultradesničara: "Pokušaj nasilne manjine da promeni civilizovan i trezven politički dijalog"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon skupa i incidenata koji su izazvali pripadnici ultradesničarskih organizacija ispred Predsedništva, MUP je saopštio da se trojica uhapšenih terete da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije. U pitanju su Dejan Zlatanović sa portala Srbin info i Damnjan Knežević što je potvrđeno na ovom sajtu. Treći privedeni je Dejan Boboček, pripadnik neformalne ultradesničarske grupe Narodne patrole iz Bačke Palanke. Novosadska policija ga je privela juče, i kod koga je pronađen jedan karabin sa optikom i pet komada municije.

Grupa ljudi, od kojih neki sa fantomkama i kapuljačama, predvođena vođom ultradesničarske organizacije Narodna patrola Damnjanom Kneževićem, oborila je ogradu oko zgrade i došla na sam ulaz. Među porukama koje su mogle da se čuju na skupu onih koji su se protivili francusko-nemačkom planu jesu i pozivi Rusiji da reaguje, a Knežević je zapretio i da su "spremni na više od nereda". Sa protesnog skupa upućene su i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji se ubrzo sastao sa svim ključnim ljudima iz bezbednosnog sektora.

Analitičari poručuju da je reč o opasnim porukama uz elemente nasilja koji ne ide u prilog položaju Srbije u složenom međunarodnom kontekstu. U javnosti se govori i o vezama koju grupa Narodna patrola ima sa Moskvom, pa tako predsednik Evroatlantskog saveta Srbije i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz kaže da iza ovakvog okupljanja stoji Rusija, te poziva da Srbija promeni odnos prema Moskvi i jasno nastavi put ka Evropskoj uniji.

Kako je poručio Vučić u obraćanju javnosti, država neće dozvoliti ekstremistima, uz bilo kakvu zaštitu spolja, ni sa Istoka ni sa Zapada, da ugrožavaju integritet Srbije. Dodao je da nisu demonstrirale samo neformalne desničarske grupe, već da ih podržavaju četiri parlamentarne stranke. 

Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri u međuvremenu su saopštili da nisu organizatori "bilo kakvog jučerašnjeg okupljanja na ulicama Beograda". U saopštenju Zavetnika se navodi da četiri stranke navode da odbacuju, kako tvrde, "jeftine optužbe i opskurne pokušaje Srpske napredne stranke", da ih povežu sa bilo kakvim oblicima ekstremizma i nasilja.

Nikolić: Pokušaj nasilne manjine da promeni jedan civilizovan i trezven politički dijalog

Euronews

Kako je za Euronews Srbija rekao Miloš Nikolić, predsednik Libeka, svi politički akteri moraju trenutno da budu svesni odgovornosti koju nose, a partije koje su viđene kao protivnici dogovora sa Prištinom trebalo bi jasno da se ograde od bilo kakvih vidova političkog nasilja. Nikolić kaže da je reč o opasnom nastavku političke borbe koji je počeo u Narodnoj skupštini kada se raspravljalo o temi Kosova.

"Ovo je sada nastavak te politike koji se sada vodi nažalost uz elemente političkog nasilja. Mi smo imali prilike da vidimo nasilničko ponašanje i impliciranje ili eksplicitno navođenje na pokušaj nasilnog svrgavanja vlasti ili ometanja konkretno samog dijaloga o normalizaciji sa Prištinom. Vidim ga kao jedan iskorak u lošem pravcu što se tiče dela našeg društva, to je pokušaj jedne nasilne manjine da promeni jedan civilizovan i trezven politički dijalog koji se trenutno u Srbiji odvija", rekao je on.

Govoreći o tome ko stoji iza ovakvog skupa, Nikolić kaže da je reč o različitim ekstremističkim organizacijama desne orijentacije koje nemaju "neku smislnu političku agendu i politički program kako bi neke stvari trebalo da se odvijaju".

"Tu postoje samo pozivi da se procesi pregovora sa Prištinom obustave, da se podnesu ostavke i da se neki strani faktori intenzivnije uključe u rešavanje ovog pregovračkog procesa konkretno. Imali smo prilike da čujemo da se Ruska Federacija poziva da aktivno na neki način pomogne onome što oni vide da je cilj Srbije. Nisam siguran da je njima tačno jasno šta bi to podrazumevalo što se tiče intervencije Rusije. Tako da ne znam ko je organizator, svakako ovo ne ide u prilog imidžu Srbije i uopšte položaju Srbije u ovom složenom međunarodnom kontekstu. Jako štetno, opasno, ali štetno za opšti imidž Srbije", rekao je Nikolić.

Svi politički akteri moraju trenutno da budu svesni odgovornosti koju nose, bez obzira da li su sa jedne strane uz "tihu i pristojnu Srbiju", uz one koji žele nenasilan dijalog u institucijama ili smatraju da se treba nekim vaninstitucionalnim sredstvima politički boriti, kaže on.

"Partije koje ste naveli svakako jesu viđene kao protivnik dogovora sa Prištinom i mislim da naravno imaju izuzetnu odgovornost i očekujem od njih da se jasno ograde od bilo kakvih vidova političkog nasilja, da se odgovorno pristupi i sa njihove strane dijalogu u institucijama, da prestanu da podržavaju iracionalnu politiku, već da u jednom racionalnom tonu promene svoju političku retoriku i da zaista razumeju istorijski trenutak u kom se Srbija i naše društvo nalazi i da uzmu sve moguće faktore u obzir kada o tome razmišljaju", istakao je on.

Šormaz: Transparenti o Rusiji, a ne o Kosovu, to vam je dovoljno

Euronews

Komentarišući skup Šormaz za Euronews Srbija kaže da iza njega stoji "agresorski režim koji je napao Ukrajinu". Kako dodaje, gledajući u transparente, jasno je ko stoji iza toga.

"Okupljanje, nisu bili protesti, protiv čega protest? Protiv nekog sporazuma, sporazum nije postignut, to je okvirni plan o dijalogu koji treba da dovede do sporazuma i ja se nadam da će da dovede do sporazuma jer za mir, stabilnost, napredak Srbije, potreban nam je sporazum. Ko je organizator, ko stoji iza ovoga - stoji Putin i Rusija, taj agresorski režim koji je napao Ukrajinu. Mi nismo svesni koliko smo srećni zato što smo okruženi državama članicama EU i NATO, pa Rusija ne može na način na koji je upala u Ukrajinu da upadne u Srbiju. To što Srbija jasno kaže da želi da postane članica EU i da ne postoji alternativa je razlog ovog protesta. Imali ste sinoć stransparente koji govore o Rusiji, ne govore o Kosovu, to vam je dovoljan argument da znate ko stoji iza ovoga", rekao je on.

Kako ističe, za promenu odnosa prema Moskvi zalaže se godinama.

"Imate jedan transparent koji kaže - ko izda Kosovo taj će izdati i Rusiju, taj transparent govori da je Rusija važnija za te ljude koji su se okupili. Predsednik je rekao četiri partije, ja ću reći koje - Dveri, Zavetnici, Nova DSS i Narodna stranka Jeremićeva. Ja uporno govorim da to nisu desničarske partije i da ovi iz Narodne patrole i pričaju kako su Vagner u Srbiji, to nisu nevladine organizacije koje su desničarske, to su ruske organizacije u Srbiji i treba jasno reći. Rusku ambasadu treba iseliti, nastaviti put ka EU i ne postoje istok i zapad koji podržavaju ekstremiste u Srbiji, postoji samo Rusija koja podržava ekstremiste u Srbiji. SAD ne podržavaju nijednu ekstremističku grupu u Srbiji, to je činjenica", rekao je on.

Na pitanje kakve korake očekuje u smislu usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU, Šormaz kaže da EU ima očekivanja na osnovu potpisanog Sporazuma o stabilizaviji i pridruživanju.

"Naš obraz i čast stoje iza tog potpisa i mi moramo da uvedemo svih devet i deseti paket sankcija Rusiji jer je to interes građana Srbije i interes Srbije. Ja se za to zalažem otvoreno, nisam više poslanik, član sam SNS i dalje i govorim ovo otvoreno i nadam se da će me u partiji čuti. Politika neutralnosti nas nigde ne vodi, to je politika koja daje mogućnost svima da nam budu prijatelji, ali i neprijatelji", zaključio je on.

Pogledajte i Kocku Miloša Milića:

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija