Aktuelno

Hapšenja nakon sinoćnjeg skupa u Beogradu: Privedene tri osobe zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka(VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

11:38

MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije.

U pitanju su Dejan Zlatanović sa portala Srbin info i Damnjan Knežević što je potvrđeno na ovom sajtu. Treći privedeni je Dejana Boboček, pripadnika neformalne ultradesničarske grupe Narodne patrole iz Bačke Palanke, novosadska policija je privela juče i kod koga je pronađen jedan karabin sa optikom i pet komada municije”.

Policija je, kako se navodi u sadanašnjem saopštenju, kod D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (2001), koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično delo teška krađa.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (1995).

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima, saopštio je MUP.

Ispred Predsedništva je sinoć održan skup desničara, a grupa maskiranih mladića sa fantomkama i kapuljačama, predvođena vođom ultradesničarske organizacije Narodne patrole Damjanom Kneževićem, porušila je zaštitnu ogradu i došla do glavnog ulaza u zgradu Predsedništva.

Ubrzo su došle jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracije koje su stale ispred Predsedništva i demonstranata. Okupljeni su uzvikivali parole protiv državnog rukovodstva i gađali jajima zgradu Predsedništva.

Do incidenta je došlo nakon obraćanja govornika na skupu, koji je kako su naveli okupljeni, organizovan radi "zaštite Kosova i protivljenja nemačko-francuskom predlogu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, povodom protesta ultradesničara, da država neće dozvoliti ekstremistima uz bilo kakvu zaštitu spolja, ni sa Istoka ni sa Zapada, da ugrožavaju integritet Srbije.

On se pre obraćanja u sredu sastao sa svim ključnim ljudima iz bezbednosnog sektora u državi, sa kojima je razmatrao bezbednosnu situaciju. Kako je naveo, nisu samo demonstrirale neformalne desničarske grupe, već ih podržavaju četiri parlamentarne stranke

Preporuka za vas

Komentari (2)

Milojević

16.02.2023 12:57

Ako su uhapšeni sada nek sledi da se tačno vidi ko sve stoji iza ovih organizacija?

Zvezdara

16.02.2023 14:23

Rusija Srbiju želi gurati u sukobe i nemire jer Putin zna da smo mi ratoboran narod i tako nas gura i finansira organizacije da prave nemire ovde i regionu. Zato treba Srbija dobro da se čuva u budućnosti od Putina i njegove organizacije po Srbiji da ne bi uleteli u neke sukobe.

Srbija