Politika

Osude demonstracija ispred Predsedništva: Svi koji su pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja biće procesuirani

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/02/2023

-

10:08

Osude demonstracija ispred Predsedništva: Svi koji su pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja biće procesuirani
Osude demonstracija ispred Predsedništva: Svi koji su pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja biće procesuirani - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Brojni akteri srpske političke scene, uključujući premijerku i predsednika Narodne skupštine, osudili su sinoćne demonstracije ultradesničarskih grupa ispred zgrade Predsedništva. Oni su naveli da je cilj bilo izazivanje haosa, a osudili su i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je učesnicima Srbije da "predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog stabilnosti Srbije, štiti i njih, iako mu oni prete ubistvom i gaze srpsku zastavu". 

"Gazite srpsku zastavu, pozivate se na drugu državu, pretite ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Znajte da i vas štiti Aleksandar Vučić, zarad stabilnosti. Da nije tako, Ovako, vi njemu pretite, on zbog Srbije vas štiti. 'Junaci' nesrećni", navela je Brnabić na svom Tviter nalogu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je sinoć da "na Sretenje svako pokaže svoje pravo lice".

"Dok je Aleksandar Vučić pozivao Srbiju na slogu i zajedništvo u čuvanju države ostale nam od Karađorđa i Miloša, antidržavna koalicija je na srpskog predsednika krenula - snajperom i otvorenim pretnjama smrću", istakao je Orlić.

"Da vidi Srbija šta ko zaista jeste, šta to može i ume da njenoj deci ponudi. Antidržavna bulumenta, što sebe naziva nekakvim 'desničarima', okupila se ponovo skupa sa onim restlovima bivšeg režima koji su radili sve što su mogli da KiM oteraju što dalje od Srbije i što servilnije ispune svaki nalog stranaca, da danas - zajedno prete čoveku zaslužnom za 27 povučenih priznanja tzv. 'Kosova'", dodao je Orlić u soapštenju.

Popović: Svi koji su pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja biće procesuirani

Ministarka pravde Maja Popović je, povodom jučerašnjih nasilnih protesta ispred Predsedništva, poručila da je Srbija jaka i stabilna država, sposobna da spreči svaki ekstremizam i sačuva svoj integritet i ustavni poredak.

 “Juče su ekstremističke grupe na skupu ispred Predsedništva, pozivanjem i podsticanjem da se silom promeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi i predstavnici tih organa, pokušale da destabilizuju našu zemlju" poručila je ministarka.

Nadležni organi, kako je nevedeno u saopštenju Ministarstva pravde, odlučno, efikasno i odgovorno rade svoj posao, kako bi zaštitili mir i sigurnost građana. 

"Svi oni koji su juče pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja i vršili druga krivična dela i prekršaje, biće adekvatno procesuirani u skladu sa zakonima Republike Srbije" istakla je ministarka i dodala da nijedna ektremistička grupa, bez obzira na pomoć iz inostranstva, nije jača od države. 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova neće dozvoliti ni nasilnim pojedincima ni grupama da ugrožavaju ustavni poredak Republike Srbije, bezbednost, mir i sigurnost svih njenih građana.

"Srpska policija je spremna da, u svakom trenutku, brzo i odgovorno reaguje na svaki pokušaj ekstremista da ruše Srbiju histerijom i nasiljem i naoružani hodaju ulicama naše zemlje", rekao je Gašić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naglasio da će se "svako ko pokuša da svoje nečasne motive i ciljeve sprovede pretnjama, nasiljem, oružjem, suočiti sa odlučnim i nepokloebljivim odgovorom Ministarstva unutrašnjih poslova".

"Građani treba da budu sigurni u snagu, spremnost i odlučnost svoje policije  za očuvanje njihove bezbednosti", rekao je Gašić.
 

I pojedini ministri bili su glasni u osudi sinoćnjih demonstracija. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je jasno da je pripreman i organizovan pokušaj državnog udara i zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve mere.

"Jasno je da je danas i večeras pripreman i organizovan pokušaj državnog udara, ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučica i nasilnog preuzimanja vlasti”, rekao je Dačić za Tanjug.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković saopštio je da "ko je u stanju da na Dan državnosti Srbije preti smrću predsedniku Srbije, da gazi srpsku zastavu i organizuje haos u prestonici, ne misli dobro ni Srbiji ni srpskom narodu".

"Taj radi direktno i otvoreno protiv Srbije i Srba, protiv naše borbe za naše Kosovo i Metohiju, protiv budućnosti naše dece. Puna podrška predsedniku Vučiću! Predaja nije bila, niti će biti opcija!", naveo je Selaković u saopštenju.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maje Gojković, najoštrije je osudila pretnje koje su upućene predsedniku Srbije.

"Samozvane patriote sinoć su ispred Predsedništva pokazale da je njihova jedina politika ona koja se zasniva na pretnjama, izazivanju nasilja i haosa, a da im, pri tome, ništa nije sveto, pa tako ni Dan državnosti Srbije", navela je Gojković u saopštenju.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su "lažni desničari, lažne patriote i lažni političari pokazali ispred Predsedništva Srbije da je njihova jedina politika izazivanje haosa u zemlji, nasilno rušenje ustavnog sistema i ubistvo predsednika Aleksandar Vučić".

"Puška koja je pronađena kod teroriste Bobačeka podseća na ono što se dogodilo 2003. godine kada je iz slične puške ubijen premijer Đinđić. Tada Srbija nije imala snage da zaštiti premijera od ubica. Danas je naša zemlja snažnija i zaštitiće predsednika Vučića i državu", istakao je Vesić u saopštenju.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je rekla da je "sramotno divljaštvo ultradesničarskih grupa na veliki dan, Sretenje-Dan državnosti, a još sramnije i opasnije njihove pretnje i pozivanje na smrt".

"Izgleda da ova grupa nasilnika ništa nije naučila od naših hrabrih predaka, a pogotovo ne kako se bori za svoju državu i kako se voli otadžbina. Naučite i zapamtite: Srbija nikada neće biti zemlja sukoba, zemlja nasilja, zemlja huligana i divljaka. Srbija je naša domovina koju branimo i gradimo s ljubalju, znanjem i radom", navela je Kisić u saopštenju.

Petković: Antisrpsko divljanje na Dan državnosti

Člana Predsedništva SNS i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da "antisrpsko divljanje dela opozicije, ekstremističkih grupa i restlova bivšeg režima ispred zgrade Predsedništva i to baš na Sretenje i Dan državnosti Srbije, bolje ne bi osmislio ni Aljbin Kurti".

"I jedni i drugi imaju zajedničku metu - predsednika Aleksandra Vučića zbog njegove nepokolebljive borbe za Kosovo i Metohiju, za Srbiju. Huligansko delovanje antisrpske koalicije je večeras pokazalo da je njihov jedini program poziv na ubistvo predsednika Vučića. Zbog toga nadležne institucije Srbije hitno moraju da reaguju", naveo je Petković u saopštenju.

Kako ističe, "svaki iskreni patriota i Srbin zgrožen je rušilačkim, mrziteljskim pirom ultradesničara u Beogradu, ali su u Prištini itekako zadovoljni". 

"Dok je Kurtijev poslanik predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom bratu i sinu pretio odmazdom, sada su tu politiku nasledili i nastavili prištinski eksponenti u Beogradu. Jasno su pokazali ko su i za čije interese rade, a to nisu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Navodi i da "baš oni koji tvrde da bi da brane Kosovo i Metohiju, to rade idući na ruku Kurtiju i napadajući čoveka koji je jedina brana tzv. nezavisnom Kosovu i Kurtijevoj srbomrzačkoj politici".

Iz Srpske liste na KiM poručili su da ta stranka, kao i njeni glasači, pružaju punu podršku predsedniku Srbije, "ne osvrćući se na laži samozvanih lidera i kvazipatriota".

Dodaje se da "14 samozvanih predstavnika Srba koji su došli u  Beograd, u istom broju koliko ih je bilo u Kosovskoj Mitrovici. mogu da predstavljaju jedino sebe, a nikada neće moći da predstavljaju srpski narod sa ovih prostora koji sa gnušanjem odbacuje njihove stavove i izrečene laži".

Komentari (3)

Srbija

16.02.2023 10:21

Agresorskoj Rusiji neće im skinuti sankcije ni za 30 godina pa će Rusija za kratko vreme biti siromašna, bedna i korumpirana... Putko je sam tražio. Odmah treba i Srbija uvesti najteže sankcije Rusiji. Zaslužuju jer ona godinama porazi Srbiju i još uvek nam to rade.

Jakov

16.02.2023 10:40

Demokratski je protestovati i tu nema ničeg spornog.

Sankcije

16.02.2023 10:50

Od sada obavezno pratiti Putina i Harčenka kome sve plate po Srbiji da bi nam rušili državu ili prave provokacije kod nas i po našem regionu.Rusija nam to odavno radi i tako se mi unazadismo. Predsednik Vučić treba to sada zaustaviti Rusiju i staviti im 10 paketa sankcija. KRAJ.

Srbija