Politika

Borelj: Normalizacija odnosa sa Beogradom je ključna za put Prištine ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

21:08

Borelj: Normalizacija odnosa sa Beogradom je ključna za put Prištine ka EU
Žozep Borelj - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Normalizacija odnosa sa Beogradom ključna je za evropski put Prištine, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao da je sa Kurtijem razgovarao o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Sastao sam se sa Kurtijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da razgovaramo o potrebi da se unapredi predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom, koji je ključan za put Kosova ka EU. Sastaćemo se u Briselu na dijalogu na visokom nivou 27. februara", napisao je Borelj na Tviteru nakon sastanka sa Kurtijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je tokom boravka u Minhenu dva sastanka sa Boreljom.

Šef evropske diplomatije ranije je za ponedeljak, 27. februar zakazao sastanak na visokom nivou dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Gervala: Nećemo dopustiti drugu Republiku Srpsku

U međuvremenu se oglasila i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala-Švarc koja je rekla da je Priština spremna da prihvati francusko-nemački predlog kao osnovu za dalje razgovore, ali je da Priština neće dopustiti "drugu Republiku Srpsku".

Ona je ponovila i stav Prištine da je formiranje Zajednice Srpskih opština u suprotnosti sa ustavom Kosova.

U intervjuu za bosanskohercegovačku agenciju FENA Gervala je rekla i da se Priština fokusira na konačni sporazum koji bi trebalo da rezultira obostranim priznanjem i ocenila da bi međunarodno priznavanje, kako je navela, "realnosti nezavisnosti Kosova" bio "signal nacionalistima u Srbiji da destabilizacija susednih država nije recept za uspeh".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija