Politika

Ne smiruju se tenzije zbog eksproprijacije zemljišta u opštini Leposavić, meštani kažu da će zemlju braniti životom

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

20/02/2023

-

19:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ne smiruju se tenzije posle odluke Vlade Kosova da zemljište u privatnom i društvenom vlasništvu u opštini Leposavić proglasi zemljištem od javnog značaja. Tokom čitavog procesa eksproprijacije nije poštovana procedura koju predviđa zakon, tvrde ekperti za imovinsko pravne odnose.

NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) danas je u Kosovkoj Mitrovici organizovao skup na temu "Eksproprijacija na severu Kosova" s ciljem da se, kako su poručili učesnici, međunarodnoj zajednici i kosovskoj vladi skrene pažnja na bespravno oduzimanje zemlje Srbima u selima Dren i Lešak.

Meštani sela Dren i Lešak, koji su za odluku kosovske vlade o eksproprijaciji svojih parcela saznali iz medija, ponovili su i na današnjoj konferenciji da će svoju zemlju braniti, ako bude potrebno, i svojim životima.

"Nije to više život, nije čak ni preživaljavanje, jer živimo u nekom strahu", kaže Miroljub Josović, meštanin sela Dren.

"Mi se ne slažemo s tim... lično moja porodica, moja braća i ja imamo osam hektara zemlje, šume, u koju nismo uneli sekiru poslednjih 60 godina", dodaje Radimir Jovanović, stanovnik Mekinjića.

Na osnovu Zakona o eksproprijaciji, pre vladine odluke trebalo je organizovati javnu raspravu i izvršiti procenu o neophodnosti i korisnosti izgradnje planiranog objekta, tvrde pravni stručnjaci, a kosovska vlada je prvo donela odluku, pa onda organizovala razgovor sa meštanima.

Advokat Predrag Miljković kaže da je u ovom slučaju prvo doneta odluka o eksproprijaciji, a da se ni danas ne zna šta će se graditi. 

"To je jedna zamena teza. Vidite, ne možete sada da kažete, uzeću ovo parče zemlje zbog posebnog infrastrukturnog projekta od posebnog značaja, javnog značaja, a šta će se na njemu graditi, ne znam...", objašnjava Miljković.

Iz odeljenja za eksproprijaciju kosovskog ministarstva infrastrukture tvrde da će se na parcelama koje su proglašene zemljištem od javnog značaja, graditi put, u šta ne veruju ni meštani, ni predstavnici lokalne samouprave. 

"Potpukovnik Veton Eljšani, pripadnik Kosovske policijske službe, u prisustvu velikog broja meštana vlasnika, a i sam sam bio prisutan sa svojim saradnicima, obavestio nas je da je on zadužen da koordinira ovu akciju izvođenja radova i da je u planu da se na ovom zemljištu gradi stanica za potrebe granične policije", kaže Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić u ostavci.

Građevinski radovi u selima leposavićke opštine na spornom zemljištu, započeli su 1. februara, ali su odmah sutradan, nakon informacije da će se tu graditi policijska baza, obustavljeni zbog protesta vlasnika.

Predstavnici opštine i srpske liste su, osim kosovskoj vladi, uputili pisma i ambasadorima zemalja Kvinte, šefovima Evropske unije, Euleksa i Oebsa, zatraživši obustavu radova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija