Politika

Nenadić o kupovini medicinske opreme u vreme korone: To što je nešto hitno, ne znači automatski da mora da bude tajno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

14:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo tri godine od pojave korona virusa u Srbiji ni danas nema preciznih podataka o tome na koje je sve načine nabavljana medicinska oprema, odnosno zaštitne maske i aparati u prvoj godini pandemije. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je jedan od ugovora sa oznakom tajnosti, koji se odnosi na nabavku medicinske opreme i iz koga, kako navode, proizilazi da je RFZO po hitnoj proceduri sklopio ugovor sa firmom "Sinofarm" iz Beograda koji je vredan 64 miliona evra.

Za taj novac pomenuta firma je trebalo da u roku od devet dana isporuči 700.000 zaštitnih maski, oko milion i po zaštitnih kombinezona, oko dva miliona mantila i 13 miliona kecelja. Ugovor je sklopljen dan nakon proglašenja vanrednog stanja, pošto je prethodno RFZO, na osnovu zaključka vlade, kako piše CINS, obustavio dve već raspisane javne nabavke za tu opremu.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da su Vlada i RFZO u takvim trenucima mogli da sprovode takve hitne nabavke, ali napominje da mere tajnosti nisu predviđene osim u slučaju nabavki vezanih za sektor bezbednosti.

Detaljnije pogledajte u video prilogu: 

Euronews

Komentari (0)

Srbija