Politika

Vučević: Vučić će u Briselu voditi politiku Miloša Obrenovića i doneti racionalne odluke u interesu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

23:00

Vučević: Vučić će u Briselu voditi politiku Miloša Obrenovića i doneti racionalne odluke u interesu Srbije
Vučević: Vučić će u Briselu voditi politiku Miloša Obrenovića i doneti racionalne odluke u interesu Srbije - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da je siguran da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra u Briselu biti izložen velikom pritisku da potpiše francusko-nemački plan za KiM, ali da je siguran da će Vučić, kako je rekao, voditi politiku Miloša Obrenovića i doneti racionalne odluke koje će biti u interesu Srbije. 

Vučević je za TV Pink rekao da veruje da ni oni koji su organizovali sastanak ne znaju kako će se on odvijati, kao i da sutra svakako nije sudnji, niti sudbonosan dan, ali da će biti težak dan, posebno za predsednika Srbije.

"Ako nešto znam, znam da Aleksandar Vučić ima dovoljno iskustva i ljudske hrabrosti, odvažnosti i znanja da čuva državne i nacionalne interese. Čovek koji se sastao sa Vladimirom Putinom 19 puta, sa Angelom Merkel 17 puta, Emanuelom Makronom 12 puta, sa predsednikom Kine osam puta i imao pet razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, zaslužuje poverenje svih nas", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vučić je za ovih 10 godina pokazao da zna da čuva Srbiju, da ima argumentaciju i snagu da iznese sve to što je pred njim.  

"Organizuje se predstava, u kojoj su scenaristi i režiseri oni koji se bore za nezavisnost tzv. Kosova i očekuju da se Srbija pomiri sa tim", smatra Vučević.

On ocenjuje da u Srbiji postoje dva dominantna medijska narativa, a to je da jedni smatraju da je tzv. Kosovo već nezavisno, smatraju da je davno trebalo da se pomirimo sa sudbinom i pozivaju na kapitulaciju i drugi, tobož, patriote i nacionalisti, koji 10 godina nariču da će doći do velike izdaje KiM.

"I 10 godina ih život demantuje, i 10 godina Srbija ne popušta, a Srbija jača. Dvadeset osam država je povuklo priznanje. Menja se geopolitička situacija, ali se pojačava pritisak, posebno posle rata u Ukrajini. Neće Vučić ni sutra da izda Srbiju, ali će da se vodi racionalnim razlozima, ali će voditi politiku Miloša Obrenovića da sačuva državu, Srbe na KiM, jer dok ima Srba na KiM, dotle ima i Srbije na KiM", ističe ministar.

Kako je rekao, crvene linije za Srbiju ostaće da ne priznajemo tzv. Kosovo,   da nećemo dozvoliti njeno članstvo u UN i da pre bilo kakvih razgovora mora da se formira Zajednica srpskih opština.
Vučević je dodao da i oni koji najviše kritikuju francusko-nemački sporazum, nikada ga nisu ni pročitali.

Kako je rekao, kvazi patriote bi se radovale da Vučić sutra nešto potpiše pa da mogu da govore da je reč o izdaji i pozivaju na proteste, a ustvari će im laknuti, jer je, kako je naveo, neko bi nešto uradio umesto njih.

Vučević je naveo i da je kao mladi student bio protiv plana Z4 za Hrvatsku, pa da smo onda doživeli ''Oluju'', a kao mladi pravnik nije bio oduševljen ni Rambujeom, pa smo imali bombardovanje.

"Ne želeći da prizivam ništa, moramo da budemo mudri, jer vidim da je napisan scenario po kojem smo mi loši momci koje treba kazniti, a pogotovo imajući u vidu sukob u Ukrajini. Neko bi mogao pokazati mišiće na manjem narodu nego što je ruski", poručio je Vučević.

Treba koristiti sve resurse

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da veruje da Srbija treba da koristi sve resurse koje ima, jer bi to, kako smatra, poboljšalo ekonomiju i sačuvalo stanovništvo u krajevima u kojima se vade rude.

Vučević za TV Pink rekao da se zalaže za to da se vade sve rude, minerali i drugi resursi koji mogu da doprinosu boljem životu građana Srbije, poštujući najviše standarde zaštite životne sredine, ekologije i tehnologije i da to bude implementirano u projekte širom zemlje.

"Mislim da je pogubno da mi propuštamo šansu da koristimom resurse koje nam je Bog dao, priroda nam podarila, da bi, navodno, čuvali prirodu. A ne koristimo to što nam je priroda dala i što snaži našu ekonomiju. Sami sebe kažnjavamo, a onda vidimo kako druge države koje nam savetuju da to ne koristimo rade sasvim drugo kod sebe. Onda možete da vidite i u Nemačkoj, Češkoj, Portugalu i na drugim kontinentima kako se te rude i minerali vade i da ima tehnologija da se čuva životna sredina", smatra Vučević.

Kako je rekao, takav razvoj bi nam sačuvao stanovništvo u tim krajevima Srbije. 

"Nama je demografska bitka najteža, jer čemu sve ovo ako nema naroda, ako nema nas", poručio je Vučević.


 

Komentari (0)

Srbija