Društvo

Vučević: Nikad veća ulaganja u Vojsku Srbije, u svetu svi gledaju svoje interese i jačaju vojne kapacitete

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

11:30

Vučević: Nikad veća ulaganja u Vojsku Srbije, u svetu svi gledaju svoje interese i jačaju vojne kapacitete
Specijalne jedinice - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da Srbija nikada nije imala veća ulaganja u vojsku i da su zahvaljujući predsedniku Srbije dobijena dodatna, vanbudžetska sredstva od 600 miliona evra koji će biti uloženi u Vojsku Srbije kao i u namensku industriju.

"Svi se spremaju za rat i ne treba da uđemo mi u tu zabludu da vladaju mir i jedinstvo u svetu. Svi gledaju svoj interes, jačaju svoje vojne kapacitete, svoju ekonomiju koja je posebno izložena ulaganjima u vojnim industrijama pre svega u zemljama koje imaju ogromne budžete", rekao je Vučević za TV Prva.

On je dodao da mnoge zemlje povećavaju broj pripadnika oružanih snaga, ističući primer Poljske koja ima 300.000 pripadnika ovih snaga. 

Vučević je kazao da Srbiju brine to što se dešava u okruženju, a pre svega to što, kako je rekao "deo članica NATO vrši transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage Kosova". 

"Što ih naoružavaju i pripremaju, a time prave direktnu pretnju ne samo za Srbe na KiM već i za ceo srpski narod, odnosno Republiku Srbiju i mi to moramo da sagledavamo", rekao je Vučević. 
"Nastavićemo da jačamo sve kapacitete Vojske Srbije, ali i da otvaramo proizvodne pogone odbrambene industrija, koja će biti prvo u korist Vojske Srbije, ali i komercijalno konkurentna, da imamo ekonomski plus iz svega toga. Nama je veliki izazvov kadrovsko i brojčanjo jačanje Vojske Srbije ", kazao je ministar. 

Otvoren konkurs za specijalne jedinice

Podsetio je da je u toku konkurs za prijem u specijalne jedinice i istakao da je veliko interesovanje. 

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

"Otvoreni su konkursi za prijem u 72. brigadu za specijalne operacije, za prijem u 63. padobransku i za poseban odred vojne policije Kobre. Pozivam sve momke i devojke do 30 godina bez obzira da li su ili nisu služili vojni rok da se prijave", rekao je Vučević. 

Dodao je da je sramno što neki tvrde da je konkursom predviđeno da neko ko nema školu može da bude primljen. 

"Postoje uslovi konkursa i zna se šta se boduje i u sva tri konkursa jasno stoiji koja je stručna sprema potrebna. Da ih podsetim da je Zakonom o Vojsci koji je donet u doba onih koji danas kritikuju, predviđeno da pripadnik VS može biti i sa osnovnom školom. Kod nas za dve jedinice stoji da je minimum srednja stručna sprema , a u jednoj jedinici samo za određene pozicije može osnovna škola", kazao je Vučević. 

On je dodao da je procena VS da je potrebno jačanje specijalnih jedinica , jer su to, kako je kazao jedinice koje prve mogu da prime udar i idu tamo gde je najteže, jer su najhrabriji i najobučeniji. 

"Oni će biti sastavljeni iz nekoliko nivoa. Za sada je konkus za najelitnije jedinice u okviru specijalnih jedinica. Mi možemo da primimo ne mali broj u ovom prvom konkursu , očekujem da možemo da rastemo i za 1000 pripadnika, a ukupno idemo do 5000", kazao je Vučević. 

Dodao je da se kupuju najsavremeniji dronovi takozvane "kamikaze", izviđački dronove, razvija se dalje namenska industrija i očekuje se kupovina novih "Miloša " i "Lazara" , modernizacija tenkova, borbeno-oklopnih vozila pešadije, nove "Nore" , topove haubice samohodne. 

"Naoružavamo se u smislu da branimo svoje nebo, svoju teritoriju i državu, neželeći nikakve sukobe sa bilo kim i želimo da sve nesporazume i otvorena pitanja rešavamo političkim razgovorima, da čuvamo mir, ali da smo svesni da naša bezbednost zavisi od nas", rekao je Vučević. 

Ministar je dodao da je neistina da "projekat pet hiljada košta pola milijarde evra, kako pričaju, već košta šestotruko manje". 

"Neka svako izračuna koliko košta 5000 pipradnika specijalnih jedinica kojima će bruto plata biti od 2.500 do 3.000 evra u zavisnosti od čina, pa izračunajte kokliko ima pripadnika puta 12 meseci, videćete da je to mnogostruko manje nego što se priča. A ja svima postavljam pitanje koliko košta mir i koliko košta sloboda i da li to tako možemo da računamo", zaključio je Vučević. 

       
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija