Politika

Ambasada SAD: Slučaj braće Bitići prioritet u bilateralnim odnosima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

10:20

Ambasada SAD: Slučaj braće Bitići prioritet u bilateralnim odnosima
Ambasada SAD: Slučaj braće Bitići prioritet u bilateralnim odnosima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada u Beogradu saopštila je danas da pravda za braću Bitići i njihove porodice, kao i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

"Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca – Jili, Agron i Mehmet Bitići – nestala za vreme pritvora u kome su ih držale specijalne snage srpske policije.  Njihova tela su kasnije pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija.  Braća Bitići su pogubljena hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na leđima – a ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage ovog slučaja", podsećaju iz Ambasade SAD. 

"Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin.  Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom.  Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.  Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava", navodi se u saopštenju Ambasade.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačkevojske Kosova.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

Preporuka za vas

Tužilaštvo: Istraga protiv nepoznatih izvršilaca i prikupljanje novih dokaza za ubistvo braće Bitići
Slučaj Bitići i Goran Radosavljević Guri: Jedan od najvećih sporova na relaciji Srbije i SAD ponovo je u fokusu

Komentari (0)

Srbija