UŽIVO

Vučić: Formiranje Narodnog pokreta krajem maja, početkom juna - nema gašenja stranaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/03/2023

-

09:44

Vučić: Formiranje Narodnog pokreta krajem maja, početkom juna - nema gašenja stranaka
Vučić: Formiranje Narodnog pokreta krajem maja, početkom juna - nema gašenja stranaka - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Pčinjski okrug, a on je danas obišao Vranje, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad i Vlasinsko jezero. Kako je ranije najavljeno, Vučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu i u narednom periodu će obići sve delove zemlje.

On je najpre posetio Vranje gde se obratio građanima, a potom i Bujanovac.Obišao je potom i Trgovište, a onda obići završne radove na rekonstrukciji objekta Predškolske ustanove "Dečija radost" u Bosilegradu. Na kraju, predsednik je obišao i Vlasinsko jezero i radove na izgradnji kolektora otpadnih voda. 

U Vranju je održan skup na kom je najavio formiranje Narodnog pokreta krajem maja ili početkom juna i pozvao sve da se priključe.

Vučić je u petak na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke najavio da će krenuti u obilazak Srbije i da će do kraja godine obići svih 25 okruga.

"Nadam se da ću moći da odem i na Kosovo i Metohiju. Na više mesta ćemo da razgovaramo sa ljudima, posebno sam srećan što ću da odem kao predsednik Srbije u Bosilegrad", rekao je Vučić. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

16.00 Vučić na Vlasini i o dijalogu sa Prištinom

Vučić je izjavio da je formiranje ZSO uslov bez koga neće biti nastavka pregovora sa Prištinom. On je to rekao posle obilaska Vlasinskog jezera, a odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što Aljbin Kurti ne želi da formira ZSO, a EU prećutno prelazi preko toga.

"U svim razgovorima koje sam vodio Zajednica srpskih opština je uslov bez koga se ne može. Samo nemojte više da nam oduzimate vreme, ako hoćete, hoćete, ako nećete nećete. Ja čekam Miroslava Lajčaka, doći će u ponedeljak i utorak", rekao je Vučić.

Najavio je da će otići u Ohrid 18. marta, jer, kako je rekao, zašto bi dozvolio mogućnost da nas neko predstavlja kao "ludake" i kao nekog ko ne želi da razgovara.

"Otići ću i reći ću isto što i vama. Mislite da oni sada ne čuju i ne znaju šta govorim. Za tri minuta oni to imaju na stolu. Jednako brzo koliko me i vi čujete", napomenuo je Vučić. Kako je rekao, samo želi da mu neko objasni šta je smisao svega toga.

"Zašto ste me zvali u svatove, a nigde ni mlade ni mladoženje. Ne razumem smisao. To je nešto što obesmišljava sve ovo. Meni smeta i pomalo me sekira što svi ćute i niko neće da reaguje. Videćemo, verovatno ćemo mi Srbi biti krivi za nešto", rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o Lajčakovim modelima, rekao je da ne zna kakvi su to modeli, ali zna da postoje obaveze iz četiri dokumenta ranije potpisanih u Briselu za Zajednicu srpskih opština.

"Četiri odluke su do sada donete i potpisane i o tome ne može da se razgovara jer je već potpisano. Kako ponovo da razgovaramo i ponovo da potpisujemo. Ne vidim smisao", rekao je on.

Naveo je da je reč o osnovnom sporazumu, implementacionom sporazumu, prinicipima ZSO i u odluci o upravljačkom timu. "Sve je to doneto i potpisano, postoje obaveze po tim dokumetima", rekao je on.

14.39 "Dovešćemo investitora u Bosilegrad do kraja godine"

Vučić je posetio i Bosilegrad, u okviru posete Pčinjskom okrugu i najavio da će država do kraja godine pronaći investitora za otvaranje fabrike u Bosilegradu. Vučić se na Bugarskom obratio građanima Bosilegrada i rekao da se mnogo raduje što ih vidi. Kazao je da je predsednik opštine Vladimir Zaharijev čovek velike energije i da će biti na vlasti dok je živ, pošto uvek pobeđuje na izborima.

"Drago mi je što smo nešto pokrenuli i promenili po pitanju udžbenika za maternji bugarski jezik u Bosilegradu. Drago mi je što nema razlike između Srba i Bugara u tome kako žive i što osećate kako se država prema vama odnosi", rekao je Vučić. Istakao je da je on prvi predsednik države koji je posle 97 godina posetio Bosilegrad.

Najavio je da će biti urađen put od Bosilegrada do Trgovišta, kao i da će biti popravljeni i drugi putevi, a posebno put do Vranja i obilaznici oko Bosilegrada. Vučić je rekao da Bosilegrad ima prostorije Kobosa i drugih preduzeća koje mogu da se iskoriste za dovođenje investitora.

"Na kraju ćemo mi to verovatno rešiti sa nekim od državnih investitora i to moramo da uradimo u narednina tri meseca. Spremni smo da subvencionišemo one ozbiljne i to ćemo završiti pre kraja godine", istakao je Vučić.

13.38 Poseta Trgovištu

U nastavku posete Pčinjskom okrugu, posle posete Vranju i Bujanovcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u posetu Trgovištu gde je najavio da će narednih dana na njegov predlog Vlada Srbije doneti odluku da se dodatno podstakne razvoj Pčinjskog, Topličkog i Jablaničkog okruga.

"Moramo da sačuvamo jug Srbije i naše domaćine, a Trgovište je najbliže Severnoj Makedoniji i Bugarskoj i čuva Srbiju", rekao je Vučić okupljenim građanima. On je rekao i da će država da pomogne oko putne infrastrukture i da će biti uloženo višestruko više napora u gradnju lokalnih puteva.

Izjavio je da ukoliko država ne uspe da nađe stranog investitora da tu otvori fabriku, da će Jumko otvoriti pogon sa oko 220 radnih mesta.

Vučić je posetio novu Vatrogasnu stanicu u Trgovištu i rekao u obraćanju građanima da nije lako naći stranog investitora za otvaranje fabrike u tom mestu, ali da će država pomoći. "Ako ne uspemo da dovedemo nekog stranog investitora u naredih meseci i po ili dva, dovešćemo Jumko da otvori pogon ovde. Mi ćemo da platimo i regulišemo sve i da zaposle 200 žena i oko 20 muškaraca", rekao je predsednik.

On je istakao da bi otvaranje oko 220 novih radnih mesta bila velika stvar za građane Trgovišta, kao i da bi to moglo da se realizuje do leta.

Vučić je najavio da će narednih dana na njegov predlog Vlada Srbije doneti odluku da se dodatno podstakne razvoj Pčinjskog, Topličkog i Jablaničkog okruga.

"Zato ćemo narednih dana i zvanično doneti odluku Vlade Srbije, na moj predlog, da posebno podstičemo razvoj tri okruga, Pčinjski, Jablanički i Toplički, da država daje više za javni sektor, da mi kao država plaćamo više, ali i da investitorima dajemo veće subvencije ako dolaze u ova tri okruga. Moramo da sačuvamo jug Srbije i našeg domaćina na jugu Srbije", rekao je Vučić.

13.05 "Formiranje ZSO jedina preuzeta međunarodna obeveza, sa potpisima EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bujanovcu da je po pitanju plana za KiM važno da se ispune svi prethodni dogovori sa potpisom EU i naglasio da je formiranje Zajednice srpskih opštine jedina preuzeta međunaroda obaveza od pre 10 godina, koju predviđaju četiri dokumenta.

Vučić je, na pitanje albanskog novinara da izgleda da nema mnogo pomaka u okviru briselskih pregovora, jer je Kurti rekao da ZSO teško može da se formira pošto to ne dozovljava ustav tzv. Kosova, kao i da je teško da će on prihvatiti predlog Francuske i Nemačke, i da li možda vidi rešenje u razmeni teritorija ili razgraničenju, rekao: "Kada sam pokušavao nešto da rešimo, svi ste mi skakali po grbači. Važno je da se ispune prethodni dogovori. Pitate da li ću ja da ispunim nešto što nisam potpisao, pa ispunjava se ono što ste potpisali i ono što je preuzeta međunarodna obaveza, a jedina preuzeta međunarodna obaveza od pre 10 godina je ZSO i četiri dokumenta vezana za ZSO", rekao je Vučić.

Vučić je poručio da nije do Aljbina Kurtija da li će on da ispunjava ono što je međunarodna obaveza, već da je to stvar i EU i svih potpisnika.

"U 2015. potpisao sam principe koji govore o tome, 22. principa sam ja potpisao, a pre toga je potpisivao Dačić i potpisivali Tači i Mustafa, kako koji, od sporazuma. Pri svemu tome, uvek stoji potpis EU. Valjda se to ispunjava? Kaže, teško, ako je teško - i to sam razumeo", naglasio je Vučić.

Izjavio je da će Srbija uvek biti spremna da uloži u albanske sredine i da ljudi moraju da shvate da je vreme mržnje odavno prošlo i da svi moramo da radimo i sarađujemo. Tokom posete OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, na pitanje novinara albanske nacionalnosti zašto niko od predstavnika lokalne vlasti, koju većinom čine Albanci, nije prisutan, Vučić je odgovorio da su svi pozvani, ali da verovatno nisu došli jer to ne bi bilo popularno u Prištini.

"Siguran sam da ćemo dovesti investitore u Bujanovac i u tim fabrikama radiće i Srbi i Albanci i Romi koji tu žive. Razgovaramo o životinim problemima ljudi, mešovito je stanovništvo, gradimo puteve za sve ", istakao je Vučić.

12.35 Vučić: Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Bujanovcu da će se graditi i brza pruga od Niša do Preševa, koja bi mogla da bude završena za manje od pet godina.

"Izgradićemo prugu koja ne ide 20 na sat već od 120 do 160 kilometara na sat. Do tada će biti završena i pruga između Niša i Beograda", rekao je Vučić tokom obilaska završetka radova prve faze rekonstrukcije objekta OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu.

Predsednik je rekao novinarima, tokom obilaska, da će biti veće i plate i penzije. "Moramo da se postaramo da i u Pčinjskom okrugu plate rastu brže", dodao je Vučić.

11.59 "Formiranje Narodnog pokreta za državu krajem maja, početkom juna"

Vučić je rekao i da će biti deo jednog tima za koji veruje da mora da bude "nešto više od političke stranke u narodnom periodu". Kako je rekao, to nema veze sa gašenjem ili prestankom rada političkih stranaka - "sve one su važne i suština demokratije u Srbiji". 

"U uslovima kada smo ovako pritisnuti spolja i imamo rat u Evropi, važno je da angažujemo sve pametne ljude, i one koji su u strankama i koji nisu, sve one koji su za normalnu i pristojnu Srbiju, sve one koji žele napredak Srbije. Da se ujedinimo svi, imamo toliko intelektualaca i dobrih zanatlija, poštenih radnika i seljaka, svi da se ujedinimo i da pokušamo da izdržimo u naredne dve godine sve ovo što ide oko nas", rekao je.

"Da sačuvamo našu decu za budućnost, a da Srbiju nastavimo da gradimo i da ljudi u Srbiji nastave da rade. Mi ćemo u naredna dva meseca da radimo na organizacionoj formi zajedno sa mnogim ljudima, i krajem maja ili početkom juna, molim vas da razmislite o tome da se priključite tom velikom pokretu, narodnom pokretu za državu, našu jednu jedinu Srbiju koju imamo, i koju moramo da sačuvamo za našu decu, i za koju moramo da budemo mudri, pametni i odgovorni sa politikom kojom ćemo da je vodimo", istakao je.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

11.33 "Da sačuvamo državu, nacionalne interese, ali i mir i stabilnost"

Vučić se u Vranju obratio okupljenim građanima i rekao da je ponosan što je danas započeo turneju razgovora baš u Pčinjskom okrugu.

"Uvek se posebno osećam ovde u Vranju, dođem među ljude koji imaju ogromnu energiju, koji vole svoju Srbiju. Kada moram da govorim o tome šta je to što smo uradili, imao bih dosta toga da kažem, ali ima i da kažem šta je to što nismo uradili, a mislio sam da ćemo stići", rekao je on.

On je potom rekao da se geopolitička situacija u Evropi i svetu promenila drastičnije i dramatičnije sukobom u Ukrajini.

"Naša prva obaveza je da čuvamo državu, drugo da čuvamo nacionalne interese, ali jednako kao prva dva je da čuvamo mir i stabilnost.

On je poučio i da neće biti priznanja Kosova, ali i da treba da dođe do pomirenja sa Albancima.

"Ja neću biti onaj koji će da potpisuje nezavisnost Kosova. Sramota me je da idem po Srbiji i da se bilo kome pravdam, zato što znam da svaki častan čovek zna i veruje. Nema predaje, nećemo priznati nezavisnost Kosova ni faktičku, ni de jure, ali da li želimo mir sa Albancima, to da", rekao je Vučić.

"Nama je potrebna odgovornost ozbiljna država, nam su potrebni ljudi koj iće čvrsto i tvrdo da čuvaju naše državne i nacionalne interese, ali i ljudi koji će znati kako da vode mudru politiku i kako da sačuvaju Srbiju od nemirnih voda i od brutalno snažnih vetrova, ne oni koji misle da neozbiljnošću i neodgovornošću i avanturizmom Srbiju mogu da sačuvaju, ne biste verovatli, za tri dana bi je uništili", poručio je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ovde moramo da ulažemo, da živite bolje i da osetite brigu države", rekao je Vučić na skupu u Vranju "Srbija sanja i snove ostvaruje" i dodao da će građani juga to moći i da osete.

On je najavio da će u celom Pčinjskom okrugu biti građeni putevi, i da mora bolje da se poveže Trgovište sa Bosilegradom, ali i sa Bujanovcem.

Dodao je da škola "Dositej Obradović" mora da bude obnovljena u potpunosti i da će u nju biti uložen veliki novac, kako je rekao, čak pet ili šest miliona.

Najavio je da će biti izgrađen Centar izvrsnosti za prirodne nauke u Vranju u koji će biti uloženo devet miliona evra za budućnost i mladost Vranja , ističući da će to dovesti velike investitore i uticati na budućnost Vranja.

Dodao je da će biti izgrađen i veliki stadion po najvišim standardima sa 8.700 mesta, a Vranjanci će, prema rečima predsednika, dobiti i zatvoren bazen, biće obnovljen i rekreativni centar što će koštati po projektu 37, 4 miliona evra.

11.30 "Najvažnije da sačuvamo KiM i mir i stabilnost"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Vranje i u obraćanju građanima, koji nisu uspeli da uđu u halu gde će biti održan skup "Srbija sanja i snove ostvaruje", poručio da je najvažnije da u ovom trenutku sačuvamo KiM i mir i stabilnost Srbije.

"Strašno je važno da se ujedinimo i pozovimo one druge koji do sada nisu bili ni u jednoj stranci, a žele da sačuvaju našu Srbiju”, istakao je Vučić govoreći o formiranju Narodnog pokreta za državu i pozvao sve koji žele da se pridruže toj inicijativi.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

10.59 "Veća podrška države za uvećanje stočnog fonda"

Vučić je obišao domaćinstvo Novice Stamenkovića u selu Kunovo kod Vladičnog Hana i najavio da će država sa većim subvencijama pomoći da se uveća stočni fond u Srbiji. Poljoprivredno gazdinstvo Stamenkovića, koje se bavi stočarstvom, obišla je zajedno sa predsednikom i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i rekla da će stočari dobijati veće subvencije, kao i da će biti uvećane sa 25.000 na 30.000 dinara po grlu.

Novica Stamenković je rekao da su subvencije, inače, redovne i da im puno znače, ali i i da poljoprivrednici u tom delu Srbije imaju veće troškove nego, na primer, u Vojvodini, gde su velike parcele. Vučić je rekao da je dosta smanjen stočni fond u Srbiji, ali i u celoj Evropi.

"Ako budete širili stočni fond, dobićete novčanu podršku", poručio je Vučić porodici Stamenković.

10.12 Vučić obišao mesto Mrtvica

Vučić je obilazak Pčinjskog okruga započeo odlaskom u mesto Mrtvica kod Vladičnog Hana i najavio da će država doneti propise za veća ulaganja u Pčinjski, Jablanički i Toplički okrug, kao i da će se razmotriti mogućnosti da se povećaju republička primanja tim okruzima.

Meštani su u razgovoru sa Vučićem rekli da imaju loš put, a predsednik je obećao da će mašine doći i početi da rade već u roku od 10 dana. Uradićemo vam puteve i pomoći da možete da živite od maline, rekao je Vučić, a na primedbu da bi država mogla da podigne malo cenu maline, rekao je da država ne određuje cenu maline već svetsko i domaće tržište.

Meštani su preneli Vučiću da je dosta ljudi napustilo Mrtvicu, da nemaju ambulantu i da imaju problem sa rekom, a on je naveo da će to biti rešeno zajedno sa preduzećem Srbijavode.

Predsednik je tom prilikom obišao i manastir Mrtvica Uspenja Presvete Bogorodice, gde ga je dočekao vladika vranjski Pahomije.

"Razgovrao sam i sa premijerkom da posebno uložimo u tri okruga - Jablanički, Pčinjski i Toplički, da donesemo posebne propise koji će omogućiti da se tu uloži u većem procentu i da vidimo kako da uvećamo republička primanja u ta tri okruga, da bismo omogućili da ljudi tu ostanu da žive, da nam ovo sve ne opusti", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija