Politika

Jevtić: ZSO za Srbe na KiM životno pitanje, deo opozicije govori kao Kurti

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

13:41

Jevtić: ZSO za Srbe na KiM životno pitanje, deo opozicije govori kao Kurti
Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je danas da Zajednica srpskih opština za Srbe na KiM predstavlja životno pitanje, primetivši da deo opozicije u Beogradu u svojim komentarima protiv protiv ZSO navodi iste argumente kao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Kurti govori o tome da ZSO nema neka posebna ovlašćenja i slično, ali činjenica je da je ZSO za nas životno pitanje. Ta zajednica će, kako je dogovoreno u Briselu, imati ovlašćenja koja se odnose na ekonomsku i životnu organizovanost", rekao je Jevtić za Tanjug.

On je objasnio da ZSO treba da ima predsednika, skupštinu i da će to biti organi koji će odlučivati o životu Srba na KiM.

"Ko ima nešto protiv toga, ima protiv života Srba na ovim prostorima. Ne može na drugačiji način da se govori o Zajednici srpskih opština samo zato što je to tema na kojoj će se napasti predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Jevtić.

Njegov utisak je, kaže, da deo opozicije ne napada sporazum i dijalog već predsednika Vučića.

"I to je najveći problem koji danas imamo", rekao je Jevtić i podsetio na nemile scene iz Skupštine Srbije kada se govorilo o KiM, dodajući da su one poslale negativnu poruku u svet.

Prema Jevtićevoj oceni, takvo delovanje opozicije negativno utiče na položaj Srba na KiM i na njihov život.

"Razumem ja određene dnevno-političke potrebe stranaka, ali KiM nije mesto gde time treba da se rukovode", naglasio je Jevtić i dodao da se moraju donositi odluke koje će sačuvati mir i život Srba na KiM.

Kada je reč o ZSO, Jevtić je na primeru ukazao zašto je formiranje te zajednice važno.

"Zamislite da Priština još jednom jednostranom odlukom ukine recimo platni promet, a upravo ZSO predviđa da finansiranje iz centralne Srbije ide preko ZSO i to je za nas od životnog značaja, da dodam još i zdravstvenu zaštitu, ekonomske potencijale koje danas ne može da koristimo poput ski centra Brezovica. Sve je to suštinski važno", naveo je Jevtić.

Naveo je i primer opštine Štrpce koja, kako je rekao, više od godinu dana nije dobila saglasnost i licencu da na svojoj teritoriji upravlja otpadom, odnosno da vrši komunalne usluge.

"I to vam je samo još jedan dokaz da Priština danas čini sve, čak i  u tehničkim stvarima, da Srbi koji žive tamo nemaju mogućnost da upravljaju kako treba svojim životima", rekao je Jevtić.

 

Komentari (0)

Srbija