Politika

Poverenica: Izjava Šapića o problemu Roma za osudu, gradonačelnik da se izvini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2023

-

21:20

Poverenica: Izjava Šapića o problemu Roma za osudu, gradonačelnik da se izvini
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja u Beogradu za osudu i da bi bilo važno da se gradonačelnik zbog toga izvini.

Izjava je "za osudu, neprimerena i duboko zabrinjavajuća jer otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju", smatra poverenica Janković.

Ona navodi da ovakve izjave "dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani".

"Nesporno je da pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja jeste izuzetno kompleksno. Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera", saopštila je Janković.

Prema njenim rečima, "važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se zbog toga izvini".

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je juče da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja "pre svega da pokušamo da te ljude integrišemo u društvo kako bi živeli normalan život i na taj način povećali i svoju, ali i bezbednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini".

"Reč je pre svega o nebezbednim naseljima za život njihovih stanovnika i to kako za njih, tako i za ljude u čijem se okruženju nalaze. Ovo je veliki problem. Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja", saopštio je Beoinfo.

On je naglasio da je jedino i pravo rešenje da uradimo sve da te ljude koliko je to moguće integrišemo u društvo kako bi živeli normalan život.

Komentari (0)

Srbija