Politika

Nekoliko odbornika Skupštine Beograda pozvalo francusku banku da obustavi kreditiranje rušenja Savskog mosta

Komentari

Autor: FoNet

16/03/2023

-

09:43

Nekoliko odbornika Skupštine Beograda pozvalo francusku banku da obustavi kreditiranje rušenja Savskog mosta
Nekoliko odbornika Skupštine Beograda pozvalo francusku banku da obustavi kreditiranje rušenja Savskog mosta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda koalicije Moramo, Ujedinjeni i Narodne stranke uputili su pismo francuskoj banci Paribas, kao i francuskoj ambasadi u Beogradu sa molbom da ta banka najhitnije obustavi kreditiranje rušenja Starog savskog mosta, saopšteno je danas.

Pismo potpisuju odbornik Moramo/Zajedno Dejan Atanacković i Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, a u ime odbornika, kao i narodnih poslanika koji su podržali apel za odbranu mosta i organizovali javnu raspravu održanu prošlog novembra, uz učešće generalne sekretarke panevropske organizacije Evropa Nostra.

U pismu se navodi da projekat koji francuska banka kreditira podrazumeva neopravdano rušenje simbola antifašističke borbe, netransparentne procedure, ozbiljnu sumnju u koruptivni posao, nerešene saobraćajne probleme koji će nastati rušenjem mosta, kao i veliki otpor i osudu građana i stručne javnosti.

Reč je, kako se navodi, o mostu koji je simbol antifašističke borbe i građanskog otpora i koji se prostorno i vremenski nadovezuje na Staro sajmište kao mesto Holokausta.

U pismu se ukazuje i na to da se rušenjem mosta stvaraju ogromni problemi za i onako očajnu saobraćajnu situaciju, da su čitav postupak i priprema projekta rušenja starog i gradnje novog mosta u potpunosti netransparentni i u suprotnosti sa evropskim principima poslovanja i poštovanja javnog interesa, te da je davanje kredita stvar koja baca ljagu korupcije na svakog učesnika u takvom poslu.

Potpisnici pisma su upozorili i na početak rušenja nemačkog paviljona na Starom sajmištu, kao najnoviji dokaz teške ugroženosti beogradske i srpske kulturne baštine, dodaju u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija