Politika

Mijačić o pregovorima u Ohridu: Pitanje svih pitanja kada će se krenuti s formiranjem ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2023

-

19:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sinoćni dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija o sadržini Implementacionog aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine je pobeda na pravi diplomatski način jer su svi izašli kao pobednici, ocena je Dragiše Mijačića, koordinatora Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35. Prema njegovim rečima nijedna strana neće moći da pobegne od obaveze koje su prihvatili.

Mijačić kaže da, iako su poruke koje su poslate nakon sastanka u Ohridu jasne, i dalje ima nepoznanica pre svega o vremenskim okvirima u vezi sa implementacijom sporazuma.

"Vidimo da ispunjenje članova sporazuma nisu međusobno uslovljeni, što je donekle bio i zahtev Srbije, što znači da se oni implementiraju nezavisno jedni od drugih. To praktično znači da još uvek ne znamo kada će se krenuti sa realizacijom formiranja ZSO što je pitanje svih pitanja i za Srbiju i za srpsku zajednicu", navodi on za Euronews Srbija.

Ocenjuje da su pregovori bili jako teški, da su dosta dugo trajali i da je tekst dogovora prilično dvosmislen, čime je, kako navodi, data prilika i jednoj i drugoj i trećoj strani, da ga tumače svaka na svoj način. 

Dodaje da se postavlja pitanje i kako će se meriti implementacija svih ovih sporazuma.

"Ovo je jedna pobeda na pravi diplomatski način, da su svi izašli kao pobednici, a mi prosto ne znamo o čemu je sporazum. Na kraju svako tumači kako misli da treba. Svima je dat dovoljan prostor da mogu da gledaju na sporazum na način na koji njima odgovara. To je puno značilo i Borelju i Lajčaku da se 23. i 24. marta pokažu ispred Esropskog saveta da imaju neki dogovor, ali sama suština ovog dogovora leži u implementaciji", naglašava on.

Međutim, ističe da se boji da implementacija u ovom trenutku nije dovoljno jasna da može doneti neke pozitivne rezultate.

"Vidimo da ovaj sporazum nije rešio neka ključna bezbednosna pitanja na severu Kosova, što smo se svi nadali da će da se desi, tako da ukoliko bude došlo do bilo kakavih problema, pre svega na severu i u srpskim sredinama, verujem da ovaj sporazum neće biti implementiran onako kako mnogi priželjkuju", kaže Mijačić.

"Ni Srbija ni Kosovo neće moći pobeći od obaveza"

Mijačić navodi da će se Srbija za poštovanje sporazuma obavezati kroz pregovarački okvir za poglavlje 35, te da će pregovori ka integracijama u EU biti prilično zaustavljeni bez napretka po ovim pitanjima.

"Videćemo kako će izgledati to poglavlje 35. Srbija neće moći da pobegne od ovih obaveza, ali dinamika njihove implementacije može da traje i dugo i kratko sve zavisi i od političke volje i od stanja na terenu", objašnjava on.

I kosovska strana, koja je ovim sporazumom prihvatila i obavezu formiranja ZSO, prema njegovom mišljenju, neće moći da pobegne od svojih obaveza.  

"Vidimo da se kosovska strana obavezala da će pregovarati sa evropskim timom oko formiranja Zajednice. Podsetio bih da je američka ambasada već pokrenula neke razgovore na tu temu. možemo očekivati osnivanje ZSO. Ona će svakako biti osnovana zato što je to uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope što im je jako bitno, tako da ona ne može pobeći od tog uslova da je formira, ali kada će se to desiti i u kom formatu to ovaj dokument nije dao i verujem da je to i poziv svima nama koji se bavimo različitim modalitetima ZSO da se i mi uključimo u ovaj proces na način da možemo iznedriti modalitet koji odgovara srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji", kaže Mijačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija