Politika

Kurti: Razgovori oko ZSO počeli, ali potrebno još mnogo da bi se došlo do konkretnog zaključka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2023

-

11:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je nakon sinoćnih trilateralnih razgovora u Ohridu da su razgovori oko Zajednice srpskih opština počeli ali da je potrebno još mnogo da bi se došlo do jednog konkretnog zaključka. On je naveo i da sporazum defakto znači međusobno priznavanje između Kosova i Srbije.

Kurti je na pitanje koliko se njegov stav o formiranju ZSO promenio nakon sastanka i da li će se odmah krenuti u realizaciju dogovorenog rekao da član 10. osnovnog sporazuma koji defakto znači međusobno priznavanje između Kosova i Srbije podrazumeva da će se svih 39 sporazuma sprovesti. 

"U okviru tih sporazuma su i onaj iz 2013. i 2015. godine. Ja sam ponavljao da bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma ne može da bude u suprotnosti sa našim Ustavom i zakonom. Rekao sam i predsedniku Srbije i predstavnicima evropske zajednice da ne ponavljamo istu grešku pa da izgubimo još jednu deceniju. U aneksu piše da odmah počinjemo sa razgovorima što se tiče samouprave Srpske zajednice. Morate da znate da Srpska zajednica i Zajednica opština nisu jedna te ista stvar. Mi smo te razgovore već počeli na neki način i oni su u toku, ali treba još mnogo da bismo došli do jednog konkretnog zaključka. 

Prema njegovim rečima, sporazum koji su potpisali bivši premijeri Kosova nije o ZSO nego o zajednici opština sa srpskim većinskim stanovništvom. 

"Na Kosovu ne postoje opštine po nacionalnoj pripadnosti. Opštine pripadaju građanima i predlog bivšeg predsednika Finske Ahtisarija je takav da je opština veoma snažna u našoj republici. Neke od opština imaju i veće nadležnosti u okviru pozitivne diskriminacije. Ja kao premijer i Osmani kao predsednica, smo bili izabrani u Skupštini, dok su gradonačelnici opština u svih 38 opština izabrani direktinim glasanjem građana. Zato je veoma teško da se oduzmu kompetencije opštinama jer struktura naše države ne dozvoljava da se omalovažava opština, što je tendencija u Beogradu.

"Izbori na severu Kosova unutrašnje pitanje"

Kurti je istakao da se o izborima na Kosovu nije razgovaralo, jer su to "unutrašnje stvari institucija na Kosovu".

"Donosićemo sve odluke koje su neophodne da se što bolje organizuju ti izbori. Meni je veoma žao što je 5. novembra prošle godine Beograd naredio da poslanici Srpske liste daju kolektivne ostavke, a istovremeno i više od 400 policajaca na severu Kosova i četiri gradonačelnika tamo", rekao je Kurti. 

On je istakao da je prema njegovom mišljenju to bila greška.

"Ne možeš da budeš autentični političar i da predstavljaš građane ako kreneš sa tim kolektivnim ostavkama samo zato što ti je neko iz Beograda naredio. Znači ti ljudi bi trebalo da predstavljaju građane i da služe građanima a ne jednom čoveku u drugoj državi", rekao je Kurti.

Kada su u pitanju nestali, Kurti je kazao da je 18. avgusta prošle godine dogovoren jedan tekst sporazuma.

"Nažalost tog dana predsednik Srbije nije hteo da potpiše, baš kao danas, a taj dan je bio fokusiran na temu opšteg okvira sporazuma. Sada mi treba da taj sporazum opet aktueliziramo i na taj način da se urgentno angažujemo za nestala lica bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je on. 

Prema njegovim rečima, na Kosovu ima još 1.617 lica koja su nestala, od kojih su, kako je rekao, ogromna većina su Albanci.

"Ima i Srba i Roma i bez obzira odakle potiču, kakva im je nacionalna ili verska pripadnost, mi ćemo se maksimalno angažovati da se što pre obelodani njihova sudbina i da se omogući pravda, jer gde god ima nestalih lica tokom zadnjeg rata, mi dobro znamo da nisu samo oni žrtve nego i njihove porodice i rodbina uopšte", rekao je Kurti.

Dodao je i da se zalaže da se na svoje posede na Kosovu vrate svi oni koji žele.

"Puno njih je do sada prodalo svoje kuće i zemlju, ali ima onih koji imaju svoje posede i ja se zalažem za prava svih tih ljudi, bez obzira na nacionalnu ili religioznu pripadnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija