Politika

Međustranački dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca: Opozicija traži ubrzanje procesa i konkretna rešenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

14:48

Međustranački dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca: Opozicija traži ubrzanje procesa i konkretna rešenja
Međustranački dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca: Opozicija traži ubrzanje procesa i konkretna rešenja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicije koji učestvuju u međustranačkom dijalogu kojim posreduju članovi Evropskog parlamenta tražili su da se taj proces ubrza.

U pauzi dijaloga, koji se održava danas i sutra, predstavnici pojedinih stranaka opozicije naveli su da su saglasni da bi do poboljšanja izbornih uslova trebalo da dođe šest meseci pre izbora, kao i da se što pre mora doći do konkretnih predloga i zaključaka.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je danas da vlast i opozicija ne smeju da izgube nekoliko meseci u pregovaranjima i da, ukoliko postoji prostor za dogovor, razgovori moraju da se nastave hitno kako bi u slučaju postizanja sporazuma bilo dovoljno vremena za primenu.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

U grupaciji stranaka oko SDS-a među kojima je i Nova stranka smatraju da su evroparlamentarci garant kakve-takve normalnosti u pregovorima i da mogu biti garancija za sprovođenje eventualnog dogovora.

"Mi dolazimo ovde sa dobrom namerom u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je SNS spremna na bilo kakve ozbiljnije dogovore. Oni sve vreme pokazuju da je ovo za njih igrokaz i da su spremni samo na fasadne promene kako bi se pred međunarodnom javnošću predstavili kao tobože demokratična vlast", rekao je Samofalov.

Obradović: Nedostaje konkretizacija


Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas da očekuje konkretne zaključke u međustranačkom dijalogu po pitanju medija.

"Mislim da ćemo konačno moći da raspravimo šta je problem u funkcionisanju medija u Srbiji, ali da to neće ostati samo na nivou naših izlaganja već da ćemo imati neke konkrektne zaključke kako da dođemo do ravnomerne zastupljensoti opozicije na svim medijima”, rekao je Obradović.

On je naveo da je na pitanje o ubrzanju ovog "koloseka" dijaloga dobio odgovor da će se razgovarati i pre septembra.

"Imamo ozbiljan okrugli sto gde su prisutne sve relevantne političke organizacije i u tom smislu nedostaje konkretizacija. Mislim da su priče već ispričane i da smo mi više puta predstavili zahteve, te da nema potrebe za pričaonicom I gubljenjem vremena", rekao je Obradović, koji učestvuje i u dijalogu bez posredovanja evroparlamentaraca.

Grbović: Dobro je da je dijalog zatvoren za javnost

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je prvi deo sastanka međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca protekao kako je i predviđeno, da ništa suštinski nije rečeno, pogotovo ništa nije rekla vlast.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Grbović je naveo da je opozicija bila konsolidovana, da su njihova izlaganja išla u istom smeru - da se oslobode mediji za "malo drugačije mišljenje" i da se prestane s pritiscima na glasače.

"Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili", rekao je Grbović.

Imamović: Neće biti vremena

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Enes Imamović rekao je povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je ta stranka obazriva povodom tog dijaloga, s obzirom na to da je počeo "dosta kasno".

Imamović je rekao da neće biti dovoljno vremena da se iz ovog dijaloga izađe sa konkretnim rešenjima i dogovorima i njihovom implementacijom do najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora.

On je istakao da je razlog za obazrivost i postojanje paralelnog dijaloga u Skupštini bez posrednika iz Evropske unije i da je vlast otvaranjem tog paralelnog dijaloga "gurnula dijalog uz posredstvo EU u drugi plan".

Imamomović je rekao da sumnja da će zbog toga i zaključci dijaloga uz posredstvo EU "biti u drugom planu kada je u pitanju davanje prioriteta zaključcima sa ova dva dijaloga"
 

Komentari (0)

Srbija