Politika

Vučević na Šuman forumu: Bilateralni susreti i razgovori o bezbednosti u svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

16:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević učestovao je danas u Briselu na prvom "Šuman forumu" posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja. Forum je okupio 27 ministara odbrane Evropske unije, ali i 45 drugih zemalja.

Vučević je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, učestvovao u više sesija na kojima su razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize". 

Najviše se razgovaralo o tome na koji način članice EU, ali i susedne zemlje i međunarodne organizacije mogu da sarađuju na planu odbrane. Forum je bio prilika da se razgovara o bezbednonoj situaciji u svetu s akcentom na rat u Ukrajini, ali i drugim temama i žarištima u celom svetu.

Vučević je nakon Foruma naglasio da je utisak njegovih današnjih sagovornika da je Srbija bila više konstruktivni partner tokom pregovora o aneksu sporazuma u Ohridu.

"Naša ključna ulioga je da preživimo sve ovo. U utakmici, ratu velikih mali najčešće stradaju i mi smo to istorijski više puta iskusili. I naravno nama je za nijansu komplikovanija situacija imajuću u vidu pitanje Kosova i Metohije. Tako da mi nemamo samo tu poziciju da pričamo oko rata u Ukrajini", rekao je Vučević nakon Foruma.

Bilateralni susreti

Tokom održavanja Foruma, Vučević je imao i više bilateralnih sastanaka. Susreo se sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom, ministrom odbrane Bugarske Dimitrom Stojanovim, s predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, s ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom, ali i s komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem.

U razgovoru sa Saninom  Vučević je istakao da partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Vučević je istakao da je strateško opredeljenje Srbije vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju i ostvarivanje dobrih rezultata sa svim zainteresovanim stranama.

.

Tanjug/Ministarstvo odbrane

 

Generalni sekretar EEAS Sanino, govoreći o evropskom putu Srbije, preneo je da je u poslednjem mesecu vidljiv napredak Republike Srbije tokom razgovora i po pitanju dijaloga i po pitanju nacionalne pozicije. On je istakao da vidi Srbija sa Evropskom unijom ima više prilika nego prepreka, navedneo je u saopštenju.

Tokom današnjeg susreta, Sanino je predložio da se bezbednosna partnerska saradnja proširi i na druge oblasti kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje.

Vučević je u razgovoru s ministrom odbrane Kipra naglasio da Srbija podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

U razgovoru s predsedavajućim Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom bilo je reči o evropskom putu Srbije, kao i jačanju infrastrukturnih kapaciteta naše zemlje, posebno železnice, kao i o ekonomskom napretku Srbije.

Prvi "Šuman forum" okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

"Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica EU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima", navedeno je u saopštenju. 

Partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama EU. 

Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane, navodi se u saopštenju.

"Učešće na 'Šuman forumu' prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija sa kojima Republika Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu", ističu u Ministarstvu odbrane. 
 

Komentari (0)

Srbija