Politika

Novaković o novoj ulozi EU u dijalogu Beograda i Prištine: Dinamično praćenje dešavanja na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

15:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osnivanje Zajedničkog odbora za praćenje sprovođenja odredbi dogovora koji je postignut između Beograda i Prištine dovešće do toga da postoji jedno dinamično praćenje onoga što se dešava na terenu, što do sada nije bio slučaj, rekao je za Euronews Srbija Igor Novaković iz ISAC fonda.

"Praćenje i svi ostali elementi koji su se ticali primene sporazuma su zavisili u principu od direktnih susreta delegacija u Briselu što na tehničkom, što na političkom nivou. Ustanovljavanje jednog takvog tela znači da bi postojao verovatno svakodnevni dijalog oko pitanja primene onoga što je dogovoreno u Briselu", rekao je on komentarišući rezultate sastanka koji je u subotu održan u Ohridu između srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i evropskih posrednika.

Između ostalog, dve strane su se dogovorile i da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU.

"Ovaj odbor služi pre svega za kao jedna dinamična komponenta dijaloga koja daje konkretnu i validnu informaciju do kog momenta se stiglo i u implementaciji onoga što je do sada dogovoreno i što će verovatno biti dogovoreno, pošto čuli smo da će implementacioni plan biti kao je rekao Vučić, nadogađivan", rekao je Novaković.

Govoreći upravo o implementacije, on ističe da je u odnosima Beograda i Prištine atmosfera prilično bolja nego što je bila pre mesec ili dva, ali nije dovoljno dobra da bismo imali implementaciju u "dobroj veri".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija