Politika

Kurti pred Skupštinom o dogovoru iz Ohrida: To je maksimum koji je mogao da se izbori za Kosovo

Komentari

Autor: A. Ćup/Euronews Srbija

23/03/2023

-

13:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je pred Skupštinom Kosova gde je informisao poslanike o dogovoru iz Ohrida rekao da je sporazum, iako nije potpisan "krivicom Srbije", pravno obavezujući, da je to maksimum koji je mogao da izbori za Kosovo jer su, dodao je, bivše vlasti potpisivanjem sporazuma u Briselu ustvari "unazadile napredak Kosova i napredak kosovske državnosti".

Najveći problem je formiranje ZSO koju je Kurti nazvao samoupravom srpske zajednice i dodao da je ona kao samouprava po svim pravilima Saveta Evrope, ali "nikakva teritorijalna etno nacionalistička asocijacija". 

"Ono u čemu smo se složili jeste da će to biti jedno telo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u okvirima Saveta Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standarde i dobre prakse koje nisu zasnovane na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv teritorijalnog etnonacionalizma. Mi smo demokratska republika i to je suprotno stavovima naše progresivne vlade. Mi ćemo početi s dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama kako bismo nastavili sveobuhvatnu diskusiju o ovom pitanju. Ja nikada, nikada, ponavljam nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije" , rekao je Kurti.

On je rekao da je jedna od tačaka koja je dogovorena i poseban status SPC, da je spreman da razgovara s predstavnicima SPC, ali ne i sa Beogradom o tom problemu iako, kako kaže, ne bi trebalo da bude problema o tome pitanju jer SPC, prema njegovim rečima, "ima veća prava nego u bile kojoj zemlji EU".

 

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj informiše poslanike o sprazumu koji je postignut u Ohridu, Kurti je rekao da je od kada je predstavljen francusko-nemački plan dijalog ušao u drugu fazu i da su saveznici uspostavili okvir sa strogim uslovima kako bi razlike ostale u prošlosti.

Rekao je da se ne mogu izbeći obaveze iz međunarodnih ugovora, ali je dodao da se "bolji tekst sporazuma ne može postići" i da je jasno da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

„Vredelo je truda jer smo postigli nešto važno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovu povelje Ujedinjenih nacija i svih osnovnih prava koja karakterišu suverenu državu. Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Srbija se takođe obavezala da neće pretiti upotrebom sile, ali ja u to ipak ne bih verovao“, rekao je on.

Kurti je dodao da "Kosovo i Srbija, kao dve države moraju biti posvećene razvoju normalnih odnosa".

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da su sporazum i aneks za njegovu primenu de fakto priznanje sa nepovratnim statusom. Kurti je dodao da su sve obaveze utvrđene sporazumom i aneksom već na snazi i da ih nadzire Evropska unija.

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

„Zemlje koje sarađuju dobiće podsticaje u članstvu i finansijsku podršku EU. Ali, ne postoji odgovarajući stepen poverenja, rekao bih da postoji visok stepen nepoverenja. Ne možemo imati jednostrano sprovođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam da radim na boljem rezultatu“, rekao je on.

Skupština je nastavila rad izlaganjem lidera opozicionih partija, koji su i poslanici kosovskog parlamenta. Lideri dve najveće kosovske partije - Ljumir Abdidžiku iz Demokratskoj saveza Kosova i Memlji Krasnići iz Demokratske partije Kosova  optužili su Kurtija da je odustao od napretka i državnosti Kosova i svojih stavova u proteklih 10 godina tvrdeći da je umesto međusobnih priznanja dobio zajednicu srpskih oština. 

Besnik Tahiri iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova je ocenio da će dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa trajati godinama, te da ovu situaciju “treba iskoristiti kao priliku za jačanje države”. Dodao je i da ima potencijala da se prave “greške i propusti”.

"Sporazum iz Ohrida se ne može verifikovati u parlamentu jer nije jasan i prihvaćen je zbog neslaganja aktuelne vlade sa međunarodnim partnerima. Takođe, on je u korist Srbije. Ja sam za prava srpske zajednice, ali da li će ovaj sporazum doneti stvaranje monstruma na severu Kosova", rekao je potpredsednik Demokratske partije Enver Hodžaj.

On je dodao da je ono što se desilo u Ohridu propast za Kosovo.

Komentari (0)

Srbija