Politika

Đedović i Mađar: Produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

16:50

Đedović i Mađar: Produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana
Dubravka Đedović i Jožef Mađar - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, posebno na povećanju sigurnosti snabdevanja gasom i električnom energijom.

Prema njenim rečima, jedan od važnijih rezultata bilateralne saradnje je produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. 

"Zahvalni smo Mađarskoj na dobroj saradnji u skladištenju gasa, kao što smo svesni važnosti koju Srbija ima za Mađarsku kao tranzitna zemlje za snabdevanje gasovodom Balkanski tok", rekla je ministarka Đedović.

Ona je istakla da je u planu razvoj projekta Panonskog koridora, sa ciljem da se ojačaju kapaciteti i povezanost između prenosnog sistema Srbije i Mađarske. 

Ambasador Mađar je rekao da su, kad se posmatra trgovinska razmena dve države, energenti u samom vrhu i istakao dobru saradnju u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, kao i naftnim derivatima.

"Čestitam Srbiji na ostvarenim rezultatima na privlačenju stranih direktnih investicija,  Srbija je značajno tržište u regionu, a zajedno naše dve zemlje čine tržište od oko 17 miliona potrošača", rekao je Mađar i dodao da postoji još prostora za unapređenje saradnje dve zemlje.

Ministarka je dodala da Srbija i Mađarska imaju izuzetno dobru saradnju u mnogim segmentima, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije i predsednika Vlade Mađarske.

"U oblasti energetike tu saradnju možemo samo da nadograđujemo i produbljujemo, posebno u sektoru nafte i gasa i obnovljivih izvora energije, a postoje mogućnosti za druge zajedničke projekte", istakla je Đedovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija